Saradnja Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije i hrvatske Agencije za plaćanja

Bez autora
Feb 11 2014

Sporazum o saradnji između hrvatske Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije potpisan je danas s ciljem razmene informacija i iskustava dveju zemalja. Sporazum predviđa zajedničku organizaciju konferencija, okruglih stolova i seminara, treninga o upravljanju EU fondovima, kao i druga pitanja koja se tiču direktnih plaćanja, prava na plaćanja, ruralnih mera itd. Sporazum je u ime Uprave za agrarna plaćanja potpisao direktor Vladislav Krsmanović, a u ime hrvatske Agencije za plaćanja zamenik direktora Ivan Macanić. Predstavicima Uprave za agrarna plaćanja su tokom radne posete Hrvatskoj i Sloveniji predstavljena iskustva kolega iz regiona koja se tiču EU integracija, npr. platnih agencija u procesu pregovora.

Saradnja Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije i hrvatske Agencije za plaćanjaSporazum o saradnji između hrvatske Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije potpisan je danas s ciljem razmene informacija i iskustava dveju zemalja.

Sporazum predviđa zajedničku organizaciju konferencija, okruglih stolova i seminara, treninga o upravljanju EU fondovima, kao i druga pitanja koja se tiču direktnih plaćanja, prava na plaćanja, ruralnih mera itd.

Sporazum je u ime Uprave za agrarna plaćanja potpisao direktor Vladislav Krsmanović, a u ime hrvatske Agencije za plaćanja zamenik direktora Ivan Macanić.

Predstavicima Uprave za agrarna plaćanja su tokom radne posete Hrvatskoj i Sloveniji predstavljena iskustva kolega iz regiona koja se tiču EU integracija, npr. platnih agencija u procesu pregovora. Platna agencija (uloga koju će vršiti UAP) predstavlja najodgovornije telo za implementaciju evropske politike u oblasti poljoprivrede i instituciju koja će biti najopterećenija pregovorima sa EU, u okviru poglavlja 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj. 

Kako Uprava za agrarna plaćanja ubrzano radi na uvođenju sistema za korišćenje pretpristupne pomoći u okviru IPARD fonda, ova poseta je organizovana u cilju uspostavljanja osnova za preko potrebnu saradnju sa institucijama koje su ili korisnice IPARD fonda (Hrvatska) ili su već više godina punopravne članice EU (Slovenija). Imajući u vidu da obe platne agencije imaju višegodišnje iskustvo u implementaciji pretpristupnih i fondova Zajedničke poljoprivredne politike po evropskim pravilima, ova poseta je bila od izuzetnog značaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik