Setva skuplja petinu

Bez autora
Mar 28 2010

Atari su, posle duge zimske pauze, konačno oživeli. Poljoprivrednici koriste svaki trenutak da pripreme njive za setvu i da zaseju najranije kulture, pre svega šećernu repu, povrće i jare žitarice. Međutim, uslovi su, kako kažu, daleko od povoljnih, jer je setva za najmanje 20 odsto skuplja nego prošle godine. Zato će se štedeti na svemu, a to će se direktno odraziti na prinose. Najveći deo oranica biće zasejan kukuruzom. Ova žitarica zauzeće gotovo 150.000 hektara više nego prošle godine, čak 1,4 miliona hektara. Kukuruz zauzima većinu površina koje su ostale slobodne posle jesenje setve pšenice. A, pšenica je zasejana na 485.000 hektara, gotovo 200.000 hektara manje nego ranijih godina. Po površinama koje će zauzeti, slede suncokret, sa 165.000 hektara, i soja, na oko 150.000 hektara. Šećerna repa će biti zasejana na oko 65.000 hektara. Povrće će zauzeti između 150.000 i 200.000 hektara, od toga najviše krompir.

Setva skuplja petinuAtari su, posle duge zimske pauze, konačno oživeli.

Poljoprivrednici koriste svaki trenutak da pripreme njive za setvu i da zaseju najranije kulture, pre svega šećernu repu, povrće i jare žitarice. Međutim, uslovi su, kako kažu, daleko od povoljnih, jer je setva za najmanje 20 odsto skuplja nego prošle godine. Zato će se štedeti na svemu, a to će se direktno odraziti na prinose.

Najveći deo oranica, procenjuje Milan Prostran, sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Srbije, biće zasejan kukuruzom. Ova žitarica zauzeće gotovo 150.000 hektara više nego prošle godine, čak 1,4 miliona hektara. Kukuruz, objašnjava Prostran, zauzima većinu površina koje su ostale slobodne posle jesenje setve pšenice. A, pšenica je zasejana na 485.000 hektara, gotovo 200.000 hektara manje nego ranijih godina. Po površinama koje će zauzeti, slede suncokret, sa 165.000 hektara, i soja, na oko 150.000 hektara. Šećerna repa će biti zasejana na oko 65.000 hektara. Povrće će zauzeti između 150.000 i 200.000 hektara, od toga najviše krompir.

- Setva je skuplja u svemu osim u troškovima za seme - kaže Prostran.

- Cena semena kukuruza, zahvaljujući konkurenciji velikih proizvođača, smanjena je, a nešto je veći i regres za mineralno đubrivo, kojeg je, po povlašćenim uslovima, nabavljeno 300.000 tona. I pored toga, teško da će prihrana biti zadovoljavajuća, jer je samo za proleće potrebno od 600 do 700.000 tona.

Vojislav Malešev, predsednik udružesa “100 P plus”, upozorava da će ove godine najlošije proći ratari koji nemaju dovoljno novca da ulože u setvu.

- Oni su prisiljeni da uzmu kredite, a takvih je znatno manje, ili da repromaterijal uzmu na osnovu pariteta, koji su nepovoljniji nego ranijih godina - kaže Malešev.

- Soja se, na primer, ranije menjala po paritetu 2,2:1, a sada se menja po 2,5:1. I sa đubrivom imamo slične varijante.

Najdrastičniji je, navodi Malešev, primer goriva, koje je, od lani, sa pedesetak dinara, poskupelo na 100 dinara za litar.

- Međutim, subvencija za gorivo povećana je sa tri na četiri hiljade dinara po hektaru - ističe Malešev.

- O kursu evra, uz koji se vežu svi proračuni, ne moramo ni da govorimo, kao ni o tome da su pred setvu cene poljoprivrednih proizvoda počele da padaju.

Za setvu kukuruza i suncokreta sprema se i Josip Vojnić Tunić, iz Subotice. Planira da zaseje 150 hektara suncokreta i isto toliko hektara kukuruza.

- Sve je poskupelo osim đubriva, koje je malo jeftinije - kaže Tunić.

- Gorivo za traktore sam u februaru prošle godine plaćao 52 dinara po litru, a ove godine košta me 106 dinara.

Mašine usko grlo

Usko grlo u setvi bi, objašnjava prof. dr Nedeljko Malinović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, ove godine mogli da budu sejačice, rasipači mineralnog đubriva i prskalice.

- Prosečna starost traktora sada je između 10 i 13 godina, jer je obnovljeno gotovo 50 odsto traktora “slabijih” kategorija - kaže Malinović.

- Ali, probleme bi mogle da naprave priključne mašine, koje su dobrim delom zastarele. One su izuzetno važne, jer od njihove efikasnosti zavisi kako će biti obavljena setva, odnosno kakav ćemo rod imati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik