Srbija i Turska potpisale Memorandum o razumevanju

Bez autora
Sep 28 2011

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ministar poljoprivrede Turske Mehmed Mehdi Eker potpisali su danas u Ankari Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede. Potpisanim dokumentom utemeljena je i institucionalizovana saradnja između ministarstava poljoprivrede dveju zemalja i formiran Stalni komitet koji će činiti stručnjaci ovih ministarstava. Stručnjaci će zasedati stalno kako bi se rešavala različita pitanja koja predstavljaju pretpostavke za unapređenje ekonomske saradnje i trgovine, kako iz fitosanitarne i oblasti veterine, tako i pitanja formalno-pravne procedure koja se odnose na ovu oblast. Trgovina poljoprivrednim proizvodima podrazumeva veliki broj procedura koje su neophodne kako bi se omogućila bezbednost hrane. Srbija sa Turskom ima potpisan generalni trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini, ali da bi se isti koristio, neophodno je da u ovoj oblasti Srbija ima i instrumente koji će privrednicima olakšati da se njihove poslovne aktivnosti realizuju.

Srbija i Turska potpisale Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivredeMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i ministar poljoprivrede Turske Mehmed Mehdi Eker potpisali su danas u Ankari Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede.

Potpisanim dokumentom utemeljena je i institucionalizovana saradnja između ministarstava poljoprivrede dveju zemalja i formiran Stalni komitet koji će činiti stručnjaci ovih ministarstava. Stručnjaci će zasedati stalno kako bi se rešavala različita pitanja koja predstavljaju pretpostavke za unapređenje ekonomske saradnje i trgovine, kako iz fitosanitarne i oblasti veterine, tako i pitanja formalno-pravne procedure koja se odnose na ovu oblast.

Trgovina poljoprivrednim proizvodima podrazumeva veliki broj procedura koje su neophodne kako bi se omogućila bezbednost hrane. Srbija sa Turskom ima potpisan generalni trgovinski sporazum o slobodnoj trgovini, ali da bi se isti koristio, neophodno je da u ovoj oblasti Srbija ima i instrumente koji će privrednicima olakšati da se njihove poslovne aktivnosti realizuju.

Ministar Petrović je naglasio da su tokom sastanka otvorena neka konkretna pitanja koja će u narednim nedeljama i mesecima biti razmatrana, a odnose se na trgovinu goveđim mesom, šećerom i drugim proizvodima. Turska ima svoje trgovinske i ekonomske interese i može se sa optimizmom posmatrati i izgledi za više oblike saradnje, za zajedničke nastupe na trećim tržištima, kao i za razvoj ekonomskih odnosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik