Srpska malina ide u EU bez kontrole na norovirus

Bez autora
Aug 06 2020

Na Stalnom komitetu za životinje, bilje, hranu i stočnu hranu EU odlučeno je da se povuče mera dodatne kontrole za izvoz smrznutih malina iz Republike Srbije, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodatna kontrole svake desete pošiljke malina iz Srbije na norovirus dovela je do dodatnih troškova za izvoznike i umanjenja prihoda proizvođača malina. Ova mera trajala je oko četiri godine, a prema nezvaničnim informacijama, troškovi analiza dostizali su i 1.500 do 2.000 evra po hladnjači.

Kako je preneo „Glas zapadne Srbije”, inspektori Evropske kancelarije za hranu i veterinu posetili su Srbiju tokom juna i jula 2019. radi terenske kontrole uslova i načina rada. Nalazi njihovog izveštaja bili su pozitivni.

Na osnovu pomenutih nalaza, 21. aprila 2020. Stalni komitet za životinje, biljke, hranu i hranu za životinje EU doneo je odluku o ukidanju dodatnih kontrola na srpsku malinu pri izvozu u EU.

„Sektor poljoprivredne inspekcije je u proteklim godinama intenzivno doprineo svojim aktivnostima na uspostavljanju sistema bezbednosti hrane koji garantuje kvalitet i bezbednost proizvoda na veoma jasan, održiv i transparentan način. Unapređivali smo zakonodavni okvir nizom akata i procedura, podržavali akreditaciju metoda ispitivanja na norovirus (akreditovane su dve laboratorije, a treća je u postupku), konstantno radili na edukaciji inspektora, kao i subjekata u proizvodnji i preradi maline, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede, ističući da predstoji da sistem koji je uspostavljen u ovoj oblasti, a za koji smo dobili pozitivne ocene i od strane FVO inspektora Evropske komisije koji su nas proveravali, unapređujemo na održiv način”, navodi se.

Stručnjaci napominju da je važno da se za primenu sredstava za zaštitu i ishranu bilja koristi samo čista voda.

Prema zvaničnim informacijama iz EU, pojačan nadzor uveden je zbog epidemije zaraze u julu 2014. čiji je uzročnik bila zaražena malina iz Srbije. To su bile blaže mere jer je Kini, nekoliko godina ranije, zbog kontaminacije jagoda naložena kontrola pet odsto ukupnog izvoza ovog voća. Norovirus je među najsitnijim poznatim virusima, otporan je na termičku obradu. Zadržava se na površini voća i prenosi se isključivo fekalno-oralnim putem, a osnovni uzrok kontaminacije voća je loša higijena tokom gajenja, berbe, otkupa i skladištenja voća. Virus uglavnom prenose berači prljavim rukama ili ljudi koji sortiraju voće u hladnjačama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik