Suficit srpskog agrara u ovoj godini 1,5 milijardi dolara

Bez autora
Sep 27 2011

Iz Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da je u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za sedam meseci ove godine zabeležen suficit od 820 miliona dolara, dok je ukupan suficit prošle godine iznosio milijardu dolara. Na osnovu do sada ostvarenog suficita i poznavanja dinamike trgovinskih dešavanja, očekuje se da Srbija na kraju 2011. godine ostvari suficit do 1,5 milijardi dolara, dok izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u proseku čini četvrtinu ukupnog izvoza Srbije. Tradicionalno, po vrednosti izvoza vodeći proizvodi su maline i šećer, a u poslednje vreme i žitarice – pšenica i kukuruz. Jedan od zadataka resornog ministarstva, zajedno sa privatnim sektorom i finansijskim institucijama, jeste da se u prvih pet ili deset artikala uključi što veći broj proizvoda više faze prerade. Neophodno je da se podstakne razvoj prehrambene industrije kako bi veći deo vrednosti tih proizvoda ostao u Srbiji pre nego što bude izvezen.

Suficit srpskog agrara u ovoj godini 1,5 milijardi dolaraIz Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da je u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za sedam meseci ove godine zabeležen suficit od 820 miliona dolara, dok je ukupan suficit prošle godine iznosio milijardu dolara.

Na osnovu do sada ostvarenog suficita i poznavanja dinamike trgovinskih dešavanja, očekuje se da Srbija na kraju 2011. godine ostvari suficit do 1,5 milijardi dolara, dok izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u proseku čini četvrtinu ukupnog izvoza Srbije. Tradicionalno, po vrednosti izvoza vodeći proizvodi su maline i šećer, a u poslednje vreme i žitarice – pšenica i kukuruz.

Jedan od zadataka resornog ministarstva, zajedno sa privatnim sektorom i finansijskim institucijama, jeste da se u prvih pet ili deset artikala uključi što veći broj proizvoda više faze prerade. Neophodno je da se podstakne razvoj prehrambene industrije kako bi veći deo vrednosti tih proizvoda ostao u Srbiji pre nego što bude izvezen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik