Suncokret čeka sunce

Bez autora
Apr 11 2010

Dragiša Borić, poljoprivrednik iz Lukićeva, pored Zrenjanina, ovih dana pažljivo prati vremensku prognozu. Tek kada otopli, može da počne sa setvom suncokreta i soje. Optimalni rokovi za setvu ovih industrijskih kultura, već su tu, ali vremenski uslovi, pre svega njive sa previše vlage, ne dozvoljavaju početak radova. Borić, inače, ove godine planira da, uz ostale ratarske kulture, zaseje 250 hektara suncokreta i još 200 hektara soje. Nije ugovarao proizvodnju ni sa jednim proizvođačem, već će, kada „skine“ useve, videti ko nudi bolju cenu. Još samo da vreme posluži, pa da traktorima uđemo u njive i da zasejemo, pošto je u ovo vreme, svaki dan dragocen.

Suncokret čeka sunceDragiša Borić, poljoprivrednik iz Lukićeva, pored Zrenjanina, ovih dana pažljivo prati vremensku prognozu.

Tek kada otopli, može da počne sa setvom suncokreta i soje. Optimalni rokovi za setvu ovih industrijskih kultura, već su tu, ali vremenski uslovi, pre svega njive sa previše vlage, ne dozvoljavaju početak radova.

Borić, inače, ove godine planira da, uz ostale ratarske kulture, zaseje 250 hektara suncokreta i još 200 hektara soje.
- Sve sam pripremio za setvu - kaže Borić.

- Nisam ugovarao proizvodnju ni sa jednim proizvođačem, već ću, kada „skinem“ useve, videti ko nudi bolju cenu. Još samo da vreme posluži, pa da traktorima uđemo u njive i da zasejemo, pošto je u ovo vreme, svaki dan dragocen.

Vladimir Miklič, upravnik Zavoda za uljne kulture, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, objašnjava da će ove godine, suncokretom u Srbiji biti zasejano oko 150.000 hektara.

- S obzirom na rekordne rezultate koje postižu naši ratari, površine pod suncokretom bi mogle da budu i veće - navodi Miklič.

- U svakom slučaju, važno je da setva počne što pre, pošto se sa ranijom setvom postižu daleko bolji prinosi.

Baš iz tog razloga, trebalo bi da se iskoriste prvi topli dani, da se što više zaseje, pošto suncokretu odgovara temperatura zemljišta od osam do devet stepeni.

Sojom bi, kako se očekuje, u Srbiji trebalo da bude zasejano oko 150.000 hektara. Jegor Miladinović, šef Odseka za soju, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, objašnjava da bi setva mogla da počne čim se zemljište prosuši.

- Malo se kasni, ali, soja može da se seje sve do kraja aprila, tako da problema ne bi trebalo da bude - kaže Miladinović.

Cena

Suncokret bi, kako objašnjava Miklič, ove godine, kako se predviđa, mogao da dostigne cenu veću od 250 evra po toni.

Prošle godine, inače, ova uljarica prodavana je za 175 evra po toni, a pretprošle, cena joj je bila oko 300 evra za tonu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik