Svake godine sve je manje vinograda u Istri

Bez autora
Apr 16 2024

Vremenski uvjeti napokon su povoljni za početak sadnje vinove loze i maslina u Istri.

I dok je maslinika i maslinova ulja sve više, to ne vrijedi za vino - svake godine sve je manje vinograda. Stoga je sadnja autohtonih sorti vinove loze imperativ kako bi Istra i dalje nudila dovoljnu količinu domaćeg vina. I ostala prepoznatljiva na tržištu.

Lozu po lozu, ručno se na obroncima nadomak Buja, sadi istarska malvazija. I tako 3 hektara. U podizanje novog vinograda obitelj Rossi uložit će 160 tisuća eura vlastitog novca. 

- Planirano je da se vrati kroz 5 do 10 godina, ovisno je li gledano kroz cijenu grožđa ili vina. Tako da to ovisi, ali kroz brzi period će se vratiti, rekao je vinar Marko Rossi.

No, vinograda je u Istri sve manje. Zbog promjene načina života na selu, mali obiteljski vinogradi izumiru. Tako smo posljednjih desetljeća u Istri izgubili nekoliko stotina hektara vinograda i pali na 2800. 

- Ono kako ja sad to gledam, da je to neki prijelazni period gdje s jedne strane su i sami vinari shvatili da moraju posaditi više vinograda jer si moraju osigurat tu količinu grožđa, a koje nije dostupno od strane velikog dijela tih malih gospodarstava, rekao je Marijan Bubola, znanstvenik, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik