Tartufi iz Krupe na Vrbasu na svjetskom tržištu

Bez autora
Jun 16 2020

Tartufi - neobične i skupe gljive rastu i u našim šumama. Ovo blago pod zemljom uspješno nalazi Mijodrag Vuković iz Krupe na Vrbasu. Najveći tartuf koji je pronašao imao je 200 grama. Uz pomoć svojih pasa, ove gljive najviše traži i pronalazi u svom kraju, ali odlazi i u druge dijelove Srpske.

Mijodrag Vuković iz banjalučkog naselja Krupa na Vrbasu ljubav prema gljivarstvu gaji od malih nogu. Sa ocem, koji je dugogodišnji tragač, išao je u šumu u potrazi za gljivama. U lov na tartufe krenuo je prije šest godina. Osim stručne literature morao je da nabavi i specijalnu intalijansku rasu pasa koje je obučavao za pronalaženje ove gljive.

“U svijetu postoji nekoliko vrsta pasa koje mogu da tragaju za tartufima, a ja sam se odlučio za najbolje. To su Laogoto Ramonjolo italijanski psi koji u genetskom materijalu imaju predispoziciju da budu dobri tartufari”, ističe Vuković.

Tartuf zahtijeva za rast posebne vremenske uslove i dosta vlage. Zato se ovih dana kreće u potragu za ovim neuglednim podzemnim gljivama.

“Pravo vrijeme za traženje tartufa je tokom cijele godine, izuzev mjeseca aprila kada se one nalaze u nekoj vrsti hibernacije i tada ih ne tražim”, kaže Vuković koji dodaje da je počeo i sa preradom ovih skupocjenih gljiva, a plan je da osim tih prerarađevina tržištu ponudi i nadzemne, divlje samonikle gljive.

“Prerađevine od crnog zlata nose naziv “Vuk tartufi” i mogu se naći u "Krajiškoj kući" u Banjaluci koja će u budućnosti biti reprezantativna ne samo za naš grad nego i za regijuju”, kaže Vuković.

U svemu ovome ima podršku porodice, a najmlađima prenosi tajne gljivarstva.

Tržišta za ove skupocjene gljive ne manjka. Cijena za kilogram tartufa iznosi od hiljadu pa do nekoliko hiljada evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik