U planu smanjenje upotrebe pesticida za 50 odsto

Bez autora
Jul 07 2020

Evropska unija planira da novom strategijom smanji upotrebu pesticida za 50 odsto, a evropski povjerenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski kaže da se ne smije dozvoliti uvoz proizvoda tretiranim pesticidima koji su zabranjeni u Evropi.

Dok su poljoprivrednici država članica EU suočeni sa smanjenim brojem aktivnih materija i sredstava za zaštitu bilja, istovremeno iz drugih zemalja uvoze proizvode tretirane s tim istim hemijskim sredstvima koji su unutar Unije zabranjeni.

O tom problemu je govorio evropski povjerenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski na video-konferenciji s francuskim senatorima, prenosi Agroklub.

Pristup EU standardima hrane i zaštite životne sredine doprinio je tome da poljoprivreda predstavlja kamen spoticanja u trgovinskim sporazumima, naročito sa SAD.

Vojčehovski je rekao da bi se na ovom području mogle javiti poteškoće s obzirom na potrebu da se slijede pravila Svjetske trgovinske organizacije, ali da bi uvoz trebalo da bude podvrgnut istim standardima koji se primjenjuju u Evropi.

Prema podacima od prošle godine, više od četvrtine pesticida i srodnih sredstava koja se koriste u SAD zabranjena je u EU, odnosno od oko 400 miliona tona koliko oni godišnje iskoriste, nešto više od stotinu tona ne smije u EU, a sada ih je još više.

Evropski poljoprivrednici, ekološki aktivisti i neki političari već dugo kritikuju EU i zbog nedosljednosti u primjeni istih pravila na uvezene prehrambene proizvode, poput genetski modifikovanih proizvoda (GMO).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik