U Sremu očekuju više šećera nego lane

Bez autora
Sep 15 2011

U Sremu su počeli vađenje i prerada šećerne repe, koja je proletos zasejana na 12.500 hektara, a stručnjaci očekuju da će ovogodišnja proizvodnja šećera biti bolja nego lane. Prinosi su približno na nivou iz 2010. godine, oko 50 tona po hektaru, međutim, digestija je vrlo dobra i za sada je iznad višegodišnjeg proseka. Digestija na parcelama "Mitrosrema" kreće se oko 17 procenata, a slična je situacija i u drugim delovima regiona. Na mikro ogledima sremskomitrovačke Poljoprivredne stručne službe u Laćarku postoji 14 sorti šećerne repe. U prvom roku vađenja prinosi se kreću, u zavisnosti od sorte, od 76,6 do 80,2 tone po jedinici površine, a digestija iznosi od 15,25 do 17,06 odsto. Procenjuje se da je više od 90 odsto te industrijske biljke u Sremu namenjeno fabrici u Pećincima, koja je u vlasništvu "MK grupe", gde će ove jeseni biti prerađeno oko 600.000 tona te sirovine. Ostale površine poljoprivrednici su uglavnom zasejali u sopstvenom aranžmanu, a opredeliće se za šećeranu koja im pruži najbolje uslove.

U Sremu očekuju više šećera nego laneU Sremu su počeli vađenje i prerada šećerne repe, koja je proletos zasejana na 12.500 hektara, a stručnjaci očekuju da će ovogodišnja proizvodnja šećera biti bolja nego lane.

"Prinosi su približno na nivou iz 2010. godine, oko 50 tona po hektaru, međutim, digestija je vrlo dobra i za sada je iznad višegodišnjeg proseka", izjavio je danas za Tanjug sekretar Udruženja za agrar Sremske privredne komore Vladimir Vlaović.

On je precizirao da se digestija na parcelama "Mitrosrema" kreće oko 17 procenata, a prema saznanjima komore, slična je situacija i u drugim delovima regiona.

Dr Katica Škrbic, stručnjak za šećernu repu u sremskomitrovačkoj Poljoprivrednoj stručnoj službi, kazala je da na njihovim mikro ogledima u Laćarku postoji 14 sorti šećerne repe.

U prvom roku vađenja prinosi se kreću, u zavisnosti od sorte, od 76,6 do 80,2 tone po jedinici površine, a digestija iznosi od 15,25 do 17,06 odsto, navela je Škrbić.

Procenjuje se da je više od 90 odsto te industrijske biljke u Sremu namenjeno fabrici u Pećincima, koja je u vlasništvu "MK grupe", gde će ove jeseni, kako je planirano, biti prerađeno oko 600.000 tona te sirovine.

Ostale površine poljoprivrednici su uglavnom zasejali u sopstvenom aranžmanu, a opredeliće se za šećeranu koja im pruži najbolje uslove.

Deo šećerne repe, uglavnom iz zapadnog dela regiona, završiće u Hrvatskoj, a sada prvi put i u fabrici u Bijeljini, koja je nakon niza godina, obnovila proizvodnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik