U toku berba jabuka, rod i do tri puta manji nego lani

Bez autora
Oct 14 2021

Na području Potkozarja i Lijevče polja završena je berba jabuka zlatni delišes, u toku je berba sorte ajdared, a rod je i do tri puta manji nego prošle godine, rekao je Srni viši stručni saradnik za voćarstvo u gradiškoj područnoj jedinici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dražen Čekić.

Čekić je naveo da su na loš rod jabuka uticali proljetni mraz i niska temperatura i suša tokom ljeta, navodeći da će veliki dio roda završiti u preradi jer ne zadovoljava prvu konzumnu klasu.

"Rod sorte ajdared, koja je najzastupljanija na ovom području, nešto je bolji od zlatnog delišesa. Očekujemo bolje vremenske uslove u narednim danima i nadamo se da će voćari završiti berbu u optimalnom roku", naglasio je Čekić.

On je dodao da je prošle godine rod jabuke bio i više od 100 tona po hektaru, a da se ove godine očekuje od 20 do 30 tona.

Čekić je rekao da se voćari nadaju da će cijena jabuka biti nešto veća i da će barem malo pokriti gubitak zbog lošeg roda.

Međutim, kaže Čekić, već se sada procjenjuje da cijena neće biti znatno viša jer će biti dosta uvoza, s obzirom da je voće mnogo bolje rodilo u zamljama EU, posebno u Poljskoj.

"Zbog loših vremenskih uslova, koštuničavog voća na našim prostorima ove godine gotovo da nije ni bilo, dok je kruška slabo rodila i zbog lošeg kvaliteta plodova većinom završila u preradi", rekao je Čekić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik