U vinograde ulažu 2,5 miliona maraka

Bez autora
May 12 2014

Višegodišnja agonija u trebinjskom "Agrokopu" okončana je uvođenjem u posjed pet vlasnika, koji čine konzorcij, i od sada će poslovati pod imenom "Agrofin". Novi vlasnici planiraju u obnovu i proširenje vinograda uložiti oko 2,5 miliona maraka, a za sada će u stalnom radnom odnosu zadržati 10 radnika. No, u planu im je i da broj zaposlenih višestruko povećaju. Trenutno je na pripremi čokota i čišćenju korova angažirano 75 radnika po ugovoru o djelu. Prema riječima Dragana Anđelića, suvlasnika i direktora "Agrofina", od početka godine, otkako su preuzeli vlasništvo nad "Agrokopom", u obnovu vinograda uložili su oko 300.000 KM, a do kraja godine u planu je ulaganje još 700.000 KM. Anđelić ističe da je vinogradarskom proizvodnjom obuhvaćeno 180 od oko 350 hektara zemljišta koje je pripadalo "Agrokopu".

U vinograde ulažu 2,5 miliona marakaVišegodišnja agonija u trebinjskom "Agrokopu" okončana je uvođenjem u posjed pet vlasnika, koji čine konzorcij, i od sada će poslovati pod imenom "Agrofin". Novi vlasnici planiraju u obnovu i proširenje vinograda uložiti oko 2,5 miliona maraka, a za sada će u stalnom radnom odnosu zadržati 10 radnika.

No, u planu im je i da broj zaposlenih višestruko povećaju. Trenutno je na pripremi čokota i čišćenju korova angažirano 75 radnika po ugovoru o djelu.

Prema riječima Dragana Anđelića, suvlasnika i direktora "Agrofina", od početka godine, otkako su preuzeli vlasništvo nad "Agrokopom", u obnovu vinograda uložili su oko 300.000 KM, a do kraja godine u planu je ulaganje još 700.000 KM.

Anđelić ističe da je vinogradarskom proizvodnjom obuhvaćeno 180 od oko 350 hektara zemljišta koje je pripadalo "Agrokopu".

- Prioritet članova konzorcija je obnova i stabilizacija vinograda nakon desetogodišnje stagnacije i gubljenja dijela nasada. Izrada stručnih elaborata povjerena je poljoprivrednom institutu i Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Zatekli smo užasno stanje - rekao je Anđelić.

Drugi nasadi

Još nije definiran status 40 hektara nasada višnje koja je zapuštena prethodnih godina.

- Mi ćemo ove godine krenuti u pripremu tih površina, a za dvije-tri godine tu će iznići neki drugi nasadi, ne samo vinova loza. Šta će to biti, zavisi od Instituta za poljoprivredu i provedene rasprave nakon toga - istakao je Anđelić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik