Ugovore o podršci od 60 odsto investicije potpisalo 29 poljoprivrednika

Bez autora
May 20 2013

Ugovore za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u poljoprivredna gazdinstva, u okviru drugog i trećeg poziva za projekat MIDAS, u ponedjeljak je potpisalo 29 poljoprivrednih proizvođača iz 11 crnogorskih opština. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović poželio je proizvođačima da što brže završe investicije i izrazio zadovoljstvo što dolaze iz raznih opština Crne Gore. Cilj podrške kroz MIDAS je da se posjedi ukrupnjuju, a poljoprivrednici što prije dostignu veće standarde. Grantove su dobili poljoprivredni proizvođači iz Ulcinja, Podgorice, Nikšića, Plužina, Pljevalja, Kolašina, Berana, Andrijevice, Bijelog Polja, Rožaja i Plava. Njih 23 apliciralo je kroz treći poziv, a šest su aplicirali za drugi poziv, ali su tek sada stekli uslove za potpisivanje ugovora i početak realizacije planiranih projekata.

Ugovore o podršci od 60 odsto investicije potpisalo 29 poljoprivrednikaUgovore za dodjelu bespovratnih sredstava za investicije u poljoprivredna gazdinstva, u okviru drugog i trećeg poziva za projekat MIDAS, u ponedjeljak je potpisalo 29 poljoprivrednih proizvođača iz 11 crnogorskih opština.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović poželio je proizvođačima da što brže završe investicije i izrazio zadovoljstvo što dolaze iz raznih opština Crne Gore.

- Mi smo se potrudili da u okviru procedure ubrzmo procese, a vas molim da se potrudite da projekte realizujete u što kraćem roku. Nemamo mnogo vremena. Nemojte misliti da će tako lako i brzo stizati sredstva iz EU za mikro i male poljoprivrednike – rekao je Ivanović na svečanom potpisivanju.

Ministar Ivanović je istako da je cilj podrške kroz MIDAS da se posjedi ukrupnjuju, a poljoprivrednici što prije dostignu veće standarde.

Grantove su dobili poljoprivredni proizvođači iz Ulcinja, Podgorice, Nikšića, Plužina, Pljevalja, Kolašina, Berana, Andrijevice, Bijelog Polja, Rožaja i Plava. Njih 23 apliciralo je kroz treći poziv, a šest su aplicirali za drugi poziv, ali su tek sada stekli uslove za potpisivanje ugovora i početak realizacije planiranih projekata.

Prema riječima Ivanovića, u okviru trećeg poziva primljeno je 50 aplikacija, ukupne planirane vrijednosti investicija 670 hiljada eura, od čega je podrška MIDAS-a 250 hiljada eura.

On je kazao da je karakteristika drugog i trećeg poziva podrška države od oko 60 odsto za razliku od prvog i četvrtog poziva gdje je ona 50 odsto.

Cilj drugog i trećeg poziva, kako je dodao je da se podrže projekti zaštite od erozije tla, kako bi se povećale kvalitetne površine za zasade, kao i podrška za izgradnju objekata za silažu, kako bi se povećala proizvodnja stočne hrane.

Menadžer projekta MIDAS Miloš Šturanović saopštio je da je projektom ostvaren efekat pozitivne energije između poljoprivrednih proizvođača i ministarstva.

Poljoprivreda će biti strateška

Ministar Ivanović očekuje će ove godine od projekta, banaka i iz sopstvenih sredstava proizvođača u poljoprivredu biti uloženo 7,5 miliona eura.

- To nije malo, ali to treba uvećavati. Clj je da što više sredstava uđe u crnogorsku poljoprivredu, za koju vjerujem da je jedna od lijepih razvojnih šansi Crne Gore.

Da li je strateška grana ili ne, o tome će posvjedočiti bolje podaci nego naša mišljenja, ali ako budemo radili ovako kako smo krenuli u ovih šest mjeseci siguran sam da ćemo se izboriti da bude strateška – istakao je Ivanović.

Poziv poljoprivrednicima

Ivanović je ponovio poziv poljoprivrednicima da do 30. septembra ove godine ministarstvu pošalju predloge i ideje za agrobudžet za narednu godinu, kao i da do tog datuma dostave preloge za učešće na onim sajmovima koji su im zanimljivi, jer ministarstvo ima namjeru da na tim manifestacijama podrži učešće malih proizvođača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik