Unapređenje poljoprivredne saradnje Vojvodine i nemačkog regiona Štutgart

Bez autora
Mar 05 2014

Intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede i agrobiznisa od obostranog je interesa za pokrajinu Vojvodinu i region Štutgart u nemačkoj Caveznoj državi Baden Virtemberg - istakli su na današnjem sastanku premijer vojvođanske Vlade dr Bojan Pajtić i predsednik distrikta Štutgart Johanes Šmalcl. Interes za saradnju postoji i u oblasti informacionih tehnologija, obrazovanja i kulture, a posebno na realizaciji zajedničkih projekata na impelementaciji Dunavske strategije. Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić istakao je da Vojvodina i Baden Virtemberg imaju dugogodišnju bogatu i plodnu privrednu saradnju u brojnim oblastima. Po broju stranih investicija u našu pokrajinu, Nemačka ubedljivo prednjači sa 33 kompanije koje su u proteklom periodu investirale više od milijardu dolara, naveo je dr Bojan Pajtić i dodao da su najveće investicije ostvarene u oblasti farmaceutske industrije, automobilske industrije, građevinarstva i trgovine.

Unapređenje poljoprivredne saradnje Vojvodine i nemačkog regiona ŠtutgartIntenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede i agrobiznisa od obostranog je interesa za pokrajinu Vojvodinu i region Štutgart u nemačkoj Caveznoj državi Baden Virtemberg - istakli su na današnjem sastanku premijer vojvođanske Vlade dr Bojan Pajtić i predsednik distrikta Štutgart Johanes Šmalcl. Interes za saradnju postoji i u oblasti informacionih tehnologija, obrazovanja i kulture, a posebno na realizaciji zajedničkih projekata na impelementaciji Dunavske strategije.

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić istakao je da Vojvodina i Baden Virtemberg imaju dugogodišnju bogatu i plodnu privrednu saradnju u brojnim oblastima.

„Po broju stranih investicija u našu pokrajinu, Nemačka ubedljivo prednjači sa 33 kompanije koje su u proteklom periodu investirale više od milijardu dolara“, naveo je dr Bojan Pajtić i dodao da su najveće investicije ostvarene u oblasti farmaceutske industrije, automobilske industrije, građevinarstva i trgovine.

Pored privredne saradnje postoji obostrani interes za jačanje saradnje u oblasti obrazovanja, budući da je u Vojvodini zaživeo program bilingvalne nastave. Predsednik distrikta Johanes Šmalcl pohvalio je napore Vojvodine na negovanju bilingvalne nastave, istakavši da se u oblasti obrazovanja mogu ostvariti brojni zajednički projekti.

U razgovoru je istaknuta i mogućnost saradnje u oblasti kulture, pogotovu ako se u obzir uzme činjenica da u Vojvodini živi više od 5 hiljada pripadnika nemačke zajednice koji imaju aktivnu ulogu u društvenom životu naše pokrajine.

Sastanku u Vladi Vojvodine prisustvovao je i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik