Urod voća smanjen i do 80 posto

Bez autora
Aug 03 2014

Urod voća u Bosni i Hercegovini u ovoj godini smanjen je za čak 60 do 80 posto, upozoravaju voćari. Uzroci su višestruki, niske temperature i padavine u vrijeme oprašivanja, bolesti koje su napale voće, a potom poplave koje su zahvatile zemlju. I pored svega, poticaja od države nema. Prinos svih vrsta voća je smanjen jer su padavine došle u vrijeme oprašivanja. Ali, mi nismo toliko jaki da možemo utjecati na tržišne cijene. Sve to što nedostaje iz naše proizvodnje podmirit će uvoznici voća, rekao nam je Zihnija Bošnjaković, direktor Zadruge „Voćar“ iz Kalesije. Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo, naglašava da je u pojedinim područjima slab ili nikakav urod šljive, jabuke... To će se, prema njegovom mišljenju, negativno odraziti na cijene na pijacama. One su već više u odnosu na isti period prošle godine. Klimatske neprilike u aprilu, u vrijeme beharanja, i u maju, u vrijeme formiranja ploda, negativno su utjecale na prinos voća. U pojedinim voćnjacima i nema roda ili je više od 50 posto manji. Da sve bude još gore, ni država ne reagira, nikakvih poticaja nema, govori Jeleč.

Urod voća smanjen i do 80 postoUrod voća u Bosni i Hercegovini u ovoj godini smanjen je za čak 60 do 80 posto, upozoravaju voćari. Uzroci su višestruki, niske temperature i padavine u vrijeme oprašivanja, bolesti koje su napale voće, a potom poplave koje su zahvatile zemlju. I pored svega, poticaja od države nema.  

Klimatske neprilike

- Prinos svih vrsta voća je smanjen jer su padavine došle u vrijeme oprašivanja. Ali, mi nismo toliko jaki da možemo utjecati na tržišne cijene. Sve to što nedostaje iz naše proizvodnje podmirit će uvoznici voća – rekao nam je Zihnija Bošnjaković, direktor Zadruge „Voćar“ iz Kalesije.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika Kantona Sarajevo, naglašava da je u pojedinim područjima slab ili nikakav urod šljive, jabuke... To će se, prema njegovom mišljenju, negativno odraziti na cijene na pijacama.

- One su već više u odnosu na isti period prošle godine. Klimatske neprilike u aprilu, u vrijeme beharanja, i u maju, u vrijeme formiranja ploda, negativno su utjecale na prinos voća. U pojedinim voćnjacima i nema roda ili je više od 50 posto manji. Da sve bude još gore, ni država ne reagira, nikakvih poticaja nema - govori Jeleč.

Ništa bolja situacija nije ni u manjem bh. entitetu. Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović s ogorčenjem ukazuje na to da je u prosjeku za 80 posto manji rod voća u ovoj godini nego prošle godine.

Padao grad

- Od onih 20 posto što je ostalo, možda ćemo imati deset posto uroda prve klase. Šljiva je slabo rodila. Ima je na Majevici, u Prijedoru, ali nije kvalitetna kao prošlogodišnja. Imali smo loše proljeće, pa su došle poplave koje su donijele prekomjernu vlagu, a potom je padao grad. Štete su velike, a žalosno je da mi, voćari, nemamo apsolutno nikakvog poticaja od države i naša je proizvodnja nezaštićena – rekao nam je Dojčinović.

Patogeni na voćkama

Mirsad Hubanić, magistar poljoprivrednih nauka iz oblasti voćarstva, konstatira da je, nažalost, uvoz bio aktuelan i kada je bilo mnogo domaćeg voća u BiH.

- Razloge u ovogodišnjim smanjenim prinosima možemo tražiti i u prošloj godini. Bilo je manje padavina, a onda smo ušli u topao zimski period koji je omogućio da preživi veliki broj patogena i štetnika na voću i povrću. Tamo gdje uzgajivači nisu educirani zanemarili su taj faktor, tako da smo od početka vegetacije imali patogene na voćkama i to nas je desetkovalo. A drugi faktor je taj da smo imali niske temperature u vrijeme oprašivanja – objašnjava Hubanić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik