Usvojena Uredba za subvencionisanje proizvodnih zasada

Bez autora
Apr 13 2010

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o korišćenju podsticajnih sredstava za podizanje proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja za 2010. godinu, kojom se subvencionišu svi proizvodni zasadi podignuti na jesen 2009. i proleće 2010. godine. Minimalna površina za subvencionisanje je 0,3 hektara za vinovu lozu, jagodičaste voćne vrste i hmelj, odnosno 0,5 hektara za drvenaste voćne vrste, a zahteve za podsticajna sredstva mogu podneti svi oni koji podižu voćnjake, vinograde i hmeljarnike. To se odnosi na fizička lica, preduzetnike, privredna društva, škole, fakultete, institute, manastire... Uslovi uredbe, koju je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo u saradnji sa udruženjima voćara, vinogradara i rasadničara, povoljniji su u odnosu na prethodne godine, jer za zasade do jednog hektara mogu konkurisati fizička lica koja nisu osiguranici po osnovu poljoprivrede.

Usvojena Uredba za subvencionisanje proizvodnih zasadaVlada Srbije usvojila je Uredbu o korišćenju podsticajnih sredstava za podizanje proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja za 2010. godinu, kojom se subvencionišu svi proizvodni zasadi podignuti na jesen 2009. i proleće 2010. godine, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Minimalna površina za subvencionisanje je 0,3 hektara za vinovu lozu, jagodičaste voćne vrste i hmelj, odnosno 0,5 hektara za drvenaste voćne vrste, a zahteve za podsticajna sredstva mogu podneti svi oni koji podižu voćnjake, vinograde i hmeljarnike.

U saopštenju se precizira da se to odnosi na fizička lica, preduzetnike, privredna društva, škole, fakultete, institute, manastire...

Uslovi uredbe, koju je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo u saradnji sa udruženjima voćara, vinogradara i rasadničara, povoljniji su u odnosu na prethodne godine, jer za zasade do jednog hektara mogu konkurisati fizička lica koja nisu osiguranici po osnovu poljoprivrede.

Korisnici sredstava ostvaruju pravo na refundaciju troškova kupovine sadnica, a za zasade vinove loze i hmelja nadoknađuju se i troškovi postavljanja naslona.

Razlika u odnosu na prethodne godine je to što subvencija nije fiksna po sadnici, već je u visini iznosa cene sadnica, pa su na taj način svi proizvođači, odnosno kupci sadnica, u ravnopravnom položaju, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede u cilju unapređenja domaće rasadničarske proizvodnje, takođe priprema Uredbu za podsticanje podizanja matičnih zasada osnovne kategorije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik