Uz pomoć Grada šire se vinogradi u Ljubuškom

Bez autora
May 09 2021

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i šest ljubuških vinara nedavno su potpisali ugovore o koncesiji kojima su na korištenje dobili 40 hektara poljoprivrednog zemljišta na ulazu u Ljubuški, poznatijeg kao Plantaža.

Vraćanje sjaja

Ugovori su potpisani između Grada Ljubuškog i vinarija “Buntić”, “Nuić” d. o. o, Catene d. o. o, Vina Milas, “Majić” i JSB-a.

- Potpisivanjem ovih ugovora, 40 hektara dodijeljeno je na 30 godina šestorici ljubuških vinara, koji su nakon provedenog javnog natječaja preuzeli na sebe taj dio nastavka ulaganja u proizvodnju vina i sadnju vinove loze u ovim teškim vremenima. Vraćamo se na stare staze slave i želim im svu sreću da već iduće godine na tom zemljištu nikne vinova loza i da za koju godinu pijemo najbolja vina, istakao je Markotić.

Kako je za Oslobođenje naveo Josip Nuić iz Vinarije “Nuić”, izuzetno su zadovoljni dobijenim zemljištem, na kojem je, kako kaže, desetljećima uzgajana vinova loza.

- Korist od dobijenog zemljišta imaće i Grad Ljubuški, ali i sami vinari. Mi ćemo dobijenom zemljištu vratiti nekadašnji sjaj, uljepšaćemo ulazak u Ljubuški gdje se zemljište nalazi, te ćemo ga, za početak, prvo očistiti i pripremiti za sadnju, istakao je Nuić.

Njegova vinarija je, kaže, za početak uzela četiri hektara zemljišta. Kako je dodao, protekla godina je ostavila negativne posljedice i na vinare.

- Izvoz je skroz pao, zatvoreni su bili objekti (restorani, hoteli...) s kojima smo sarađivali i kojima smo prodavali vino. Situacija se malo poboljšala ovih dana, pa se nadamo da će ova godina ipak biti malo bolja, rekao je Nuić.

Vinari su tokom potpisivanja ugovora istakli kako se nadaju da će već iduće godine imati formirane prve vinograde.

Predsjednik Udruženja vinogradara i vinara Ljubuški Zdenko Milas naglasio je ovom prilikom kako je ovo veoma važan dan za sve ljubuške vinare.

Prekretnica

- S današnjim danom ostvaruju se pretpostavke za prekretnicu i povratak velikoj tradiciji ljubuškog vinarstva. Jedno vrijeme nije bilo baš najbolje za vinare, ali sad smo u prilici da našim radom i novim investicijama preokrenemo tu situaciju i da Ljubuški ponovno vratimo na visoko mjesto ljestvice svih vinara na ovom i širem području, istakao je Milas. ALEMA PENDEK

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik