Vojvodina: Podsticajne mere za voćarstvo

Bez autora
Apr 17 2013

Na današnjoj sednici Vlade AP Vojvodine, kojom je predsedavao dr Bojan Pajtić, prihvaćena je Informacija o voćarskoj proizvodnji u 2012. godini. Članovi Vlade konstatovali su da ova grana, zbog niza uporednih prednosti u odnosu na druge grane poljoprivrede, predstavlja realnu osnovu da Vojvodina bude među vodećim voćarskim regionima u Evropi. Najviše direktnih investicija u poljoprivredu dolazi u voćarsku proizvodnju i industriju i to u dva regiona - Telečku i Frušku goru. Pored velikog potencijala, još nije u dovoljnoj meri iskorišćen kapacitet južnog Banata za razvoj voćarstva. Pokrajinska vlada je konstatovala da je neophodno uvesti podsticajne mere u voćarstvu. Iako Pokrajina nema nadležnosti u oblasti voćarstva, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u 2013. godini, preko Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, finansiraće izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju sistema za navodnjavanje i nabavku opreme za navodnjavanje u iznosu od 175 miliona dinara.

Vojvodina: Podsticajne mere za voćarstvomNa današnjoj sednici Vlade AP Vojvodine, kojom je predsedavao dr Bojan Pajtić, prihvaćena je Informacija o voćarskoj proizvodnji u 2012. godini.

Članovi Vlade konstatovali su da ova grana, zbog niza uporednih prednosti u odnosu na druge grane poljoprivrede, predstavlja realnu osnovu da Vojvodina bude među vodećim voćarskim regionima u Evropi. Najviše direktnih investicija u poljoprivredu dolazi u voćarsku proizvodnju i industriju i to u dva regiona - Telečku i Frušku goru. Pored velikog potencijala, još nije u dovoljnoj meri iskorišćen kapacitet južnog Banata za razvoj voćarstva.

Pokrajinska vlada  je konstatovala da je neophodno uvesti podsticajne mere u voćarstvu. Iako Pokrajina nema nadležnosti u oblasti voćarstva, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, u 2013. godini, preko Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, finansiraće izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju sistema za navodnjavanje i nabavku opreme za navodnjavanje u iznosu od 175 miliona dinara. Kako je potrebno osavremeniti sortiment i gajiti vrste voća kojima odgovara podneblje Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, sa iznosom od tri miliona dinara, sufinansiraće izradu projekta “Rejonizacija područja pogodnih za semensku, povrtarsku i voćarsku proizvodnju u AP Vojvodini”. Jedna od mera podsticaja razvoja voćarstva, vredna 160 miliona dinara, biće podizanje protivgradnih mreža sa naslonom. Za nabavku opreme za hladnjače i opreme za preradu voća planiran je iznod od pet miliona dinara.

Vlada Vojvodine dostaviće informaciju o voćarstvu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Vlada predlaže da se ubrza rad Komisije za izradu rejonizacije voćarstva, kako bi se što pre definisali rejoni za gajenje voća. Republičkoj administraciji Pokrajinska vlada predložiće da nastavi sa merama podrške, kao što su podsticaji za podizanje novih intenzivnih voćnih zasada, razvoja organske proizvodnje voća i osiguranje voćnih zasada i sertifikovanog sadnog materijala.

Vlada Vojvodine zadužila je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da i dalje sprovodi podsticaje u voćarstvu, predviđene programima ruralnog razvoja i zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede i Razvojnom fondu AP Vojvodine naloženo je da obezbede kreditne linije za podizanje novih intenzivnih zasada sa kvalitetnijim sortimentom, za nabavku protivgradnih mreža sa naslonom i sistema za navodnjavanje, za podizanje matičnjaka bezvirusnih sorti i podloga i sertifikovanog sadnog materijala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik