Za potpore u 2015. milijarda kuna više

Bez autora
Jul 02 2014

Mladi poljoprivrednici, voćari, povrćari i mljekari bit će najveći dobitnici reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) RH od 2015. do 2020., koja je upravo prošla javnu raspravu, a nakon što je zajedno s Programom ruralnog razvoja prihvati i Vlada, 1. kolovoza rok je do kada će se oba dokumenta naći i na stolu Europske komisije. Planiranim mjerama hrvatska poljoprivredna proizvodnja, što su i procjene EU, na godišnjem će nivou rasti 2 do 5%, čulo se na brifingu novinara u Ministarstvu poljoprivrede. Načelno je već dobivena suglasnost EK da će se na račun alokacije iz sredstava za ruralni razvoj financijska omotnica za izravna plaćanja podebljati s planiranih 373 milijuna eura na 423 milijuna za proizvodnu 2015. U odnosu na potpore u 2012. i 2013., seljaci će po osnovi svih budućih mjera dobiti oko milijardu kuna više, što će biti benefit i za poljoprivredne proizvođače i hrvatsku poljoprivredu u EU.

Za potpore u 2015. milijarda kuna višeMladi poljoprivrednici, voćari, povrćari i mljekari bit će najveći dobitnici reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) RH od 2015. do 2020., koja je upravo prošla javnu raspravu, a nakon što je zajedno s Programom ruralnog razvoja prihvati i Vlada, 1. kolovoza rok je do kada će se oba dokumenta naći i na stolu Europske komisije.

Planiranim mjerama hrvatska poljoprivredna proizvodnja, što su i procjene EU, na godišnjem će nivou rasti 2 do 5%, čulo se na brifingu novinara u Ministarstvu poljoprivrede. Načelno je već dobivena suglasnost EK da će se na račun alokacije iz sredstava za ruralni razvoj financijska omotnica za izravna plaćanja podebljati s planiranih 373 milijuna eura na 423 milijuna za proizvodnu 2015.

Prednost greeninga

U odnosu na potpore u 2012. i 2013., seljaci će po osnovi svih budućih mjera dobiti oko milijardu kuna više, što će biti benefit i za poljoprivredne proizvođače i hrvatsku poljoprivredu u EU. Preporuke su da stočari koji, primjerice, imaju 30 hektara zemlje na njima sade dvije ili više kultura kako bi dodatna sredstva mogli ostvariti iz zelenih plaćanja, tzv. greeninga. Proteinski usjevi, voće ili povrće u kombinaciji sa stočarstvom poljoprivrednicima, naime, mogu donijeti i 170 eura više po hektaru od prosjeka, nakon što je prvotno planirana granica od 410 kuna po hektaru “skočila” na 1072 kune, a pomaknuta je i ljestvica za plaćanje za prve hektare sa 5 na 10% omotnice, odnosno 42,3 milijuna kuna za prvih 20 hektara u rukama poljoprivrednika.

Oko 15% ukupne omotnice, 63,5 milijuna eura, ide na proizvodno vezana plaćanja, proteinske usjeve, mlijeko, tov, ovce i koze, voće i povrće te šećernu repu, s kojom će se, s obzirom na to da je nova u toj kategoriji, preraspodijeliti više novca za državnu pomoć u sektoru duhana, rasplodnih krmača ili pak maslinova ulja – sektore koji nisu proizvodno vezani. Na primjeru izračuna prava za mliječno gospodarstvo sa 40 hektara ispada da bi zajedno s osnovnim i zelenim plaćanjima te dodatnim plaćanjem za prvih 20 ha i 10 ha proteinskih kultura u plodoredu, takvo gospodarstvo 2015. ukupno dobilo 40,1 tisuću eura umjesto 30,4 tisuće eura u 2013.

Malo zemlje

Voćari, uz uvjet da se udruže i imaju najmanje 20 hektara, sa svim pravima po novom ZPP-u imali bi pak 14,4 tisuće eura potpora u 2015. umjesto 7 tisuća, koliko im pripada po obračunu za 2013. Do obećanih potpora iz EU prepreka je, međutim, još uvijek premalo hektara za rentabilnu proizvodnju i potpore. Do kraja godine bit će raspisana tri natječaja s po 30.000 hektara državne poljoprivredne zemlje u koncesiju, obećaju u Ministarstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik