Za vojvođanski agrar 144 miliona dinara

Bez autora
Jun 24 2014

Novih, bespovratnih 144 miliona dinara iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo namenjeno je razvoju vojvođanskog agrara. Naime, danas je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić potpisao 59 ugovora u ovoj vrednosti sa korisnicima sredstava, koji su učestvovali na konkursu za male prerađivačke kapacitete i za protivgradne mreže, te za nabavku boks paleta. Po principima koje smo ustanovili u politici razvoja agrara, u protekle dve i po godine uložili smo 1,5 milijardu dinara, rekao je Ješić i naglasio da se ideja Pokrajinske vlade odnosila na kapitalne investicije, jer samo one osiguravaju sigurnu poljoprivrednu proizvodnju. To su, između ostalog, zalivni sistemi, protivgradne zaštitne mreže, prerađivački kapaciteti. To znači da će mali poljoprivredni proizvođači moći da nabave modernu opremu, povećaju obim proizvodnje i, naravno, upošljavanje u tih 30-tak malih pogona na teritoriji Vojvodine, ističe on.

Za vojvođanski agrar 144 miliona dinaraNovih, bespovratnih 144 miliona dinara iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo namenjeno je razvoju vojvođanskog agrara.

Naime, danas je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić potpisao 59 ugovora u ovoj vrednosti sa korisnicima sredstava, koji su učestvovali na konkursu za male prerađivačke kapacitete i za protivgradne mreže, te za nabavku boks paleta.

Po principima koje smo ustanovili u politici razvoja agrara, u protekle dve i po godine uložili smo 1,5 milijardu dinara, rekao je Ješić i naglasio da se ideja Pokrajinske vlade odnosila na kapitalne investicije, jer samo one osiguravaju sigurnu poljoprivrednu proizvodnju. To su, između ostalog, zalivni sistemi, protivgradne zaštitne mreže, prerađivački kapaciteti. To znači da će mali poljoprivredni proizvođači moći da nabave modernu opremu, povećaju obim proizvodnje i, naravno, upošljavanje u tih 30-tak malih pogona na teritoriji Vojvodine, ističe on.

Konkurs za male prerađivačke kapacitete ima za cilj proširenje privrednih aktivnosti na selu. Podsticajna sredstva su namenjena za sufinansiranje adaptacije objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda, nabavku opreme za preradu voća i povrća, grožđa, uljanih kultura, lekovitog, začinskog, aromatičnog bilja, pčelinjih proizvoda, košnica i pčelinjih društava.

Danas su potpisani takvi ugovori sa 32 korisnika, u ukupnoj vrednosti 35.435.933 dinara. Najveći deo sredstava u iznosu od 22.074.507 dinara, odnosno 62,3%, biće usmereno u adaptaciju objekata za preradu voća i povrća, nabavku opreme za preradu voća, povrća i opreme za hladnjače. Za nabavku opreme za preradu grožđa i adaptaciju objekata za preradu grožđa izdvojeno je 4.162.953 dinara, odnosno 11,7%. Za adaptaciju objekata za preradu pčelinjih proizvoda i nabavku opreme za preradu pčelinjih proizvoda izdvojeno je ukupno 3.551.248 dinara, za nabavku opreme za preradu uljanih kultura 2.842.098 dinara, a za nabavku opreme za preradu lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja 2.805.127,00 dinara.

Konkurs za nabavku nove opreme za zaštitu poljoprivrednih kultura od vremenskih nepogoda i ostale prateće opreme prevashodno je namenjen za nabavku protivgradnih mreža sa naslonom, a na zahtev samih voćara i za nabavku boks paleta za berbu i skladištenje voća. Danas je potpisano i uručeno 27 ugovora u ukupnoj vrednosti 108.330.531 dinara, pri čemu je u 17 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava fizičkih lica na ovaj način uloženo 41.310.976 dinara, dok je za 10 pravnih lica obezbeđeno 67.019.555 dinara.

Na kraju, obraćajući se korisnicima konkursnih sredstava, Goran Ješić se osvrnuo na aktuelne posledice upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Danas, na žalost, u odnosu na raniji period kad je ministar bila Ivana Dulić Marković, imamo obrnut, reverzibilan proces. Danas imamo otimanje poljoprivrednog zemljišta. Ljudi su ostavljeni sami da se bore, što govori primer iz Sivca, gde poljoprivredni proizvođači štite 3.000 hektara najplodnijeg zemljišta, koje nije raspoređeno po konkursu na transparentan način. Ono je, prema međudržavnom sporazumom, izuzeto i dato UAE na 30 godina za 150 evra po hektaru, izjavio je Ješić.

S druge strane, kad je reč o restituciji poljoprivrednog zemljišta, nisu napravljeni pravilnici i instrumenti koji bi omogućili našim poljoprivrednim proizvođačima da ga jeftinije i na dugoročni period mogu kupiti, rekao je Ješić. On smatra da država koja ne može da "zatvori" javne finansije hoće da proda državno poljoprivredno zemljište. To je u redu, ako imamo instrumente i pravila koja onemogućavaju da tajkuni kupe svu tu zemlju. Vraćamo se na agro-ekonomiku Vojvodine između dva svetska rata, koja se završila revolucijom i agrarnom reformom, jer takav model sa velikim latifundistima ne postoji nigde u Evropi, rekao je Ješić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik