Zadrugari predlažu otkupnu cenu pšenice

Bez autora
Jun 11 2014

Otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda bi, prema kalkulacijama Zadružnog saveza Vojvodine, trebala biti 20 dinara i 71 para za kilogram – bez akumulacije, odnosno 22 dinara i 78 para sa 10 procenata zarade - na bazi prinosa od 4,5 tone po hektaru. Kako je rekao predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov, Zadrugari će tokom dana uputiti zahtev Vladi republike Srbije, Ministarstvu poljoprivrede i republičkim Robnim rezervama da interventno otkupe 200 hiljada tona pšenice kako teret otkupa ne bi spao isključivo na žitomlinske kuće. Zbog poplava i kiša uvećani su troškovi zaštite za oko deset hiljada dinara po hektaru po tretmanu, a bilo ih je dva kaže struka. To će uticati i na cenu kilograma hladnog žita koja je u ovom trenutku neizvesna. Zbog nedostatka sopstvenog novca žitomlinske organizacije bi se mogle naći u problemu otkupa. Stoga je aktuelna inicijativa zadružnog saveza vojvodine da država otkupi 200 hiljada tona žita.

Zadrugari predlažu otkupnu cenu pšeniceOtkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda bi, prema kalkulacijama Zadružnog saveza Vojvodine, trebala  biti 20 dinara i 71 para za kilogram – bez akumulacije, odnosno 22 dinara i 78 para  sa 10 procenata zarade - na bazi prinosa od 4,5 tone po hektaru.

Kako je RTV-u rekao predsednik Zadružnog saveza Vojvodine, Radislav Jovanov, Zadrugari će tokom dana uputiti zahtev Vladi republike  Srbije, Ministarstvu poljoprivrede i republičkim Robnim rezervama da interventno otkupe 200 hiljada tona pšenice kako teret otkupa ne bi spao isključivo na žitomlinske kuće.

Zbog poplava i kiša uvećani su troškovi zaštite za oko deset hiljada dinara po hektaru po tretmanu, a bilo ih je dva kaže struka. To će uticati i na cenu kilograma hladnog žita koja je u ovom trenutku neizvesna.

Zbog nedostatka sopstvenog novca žitomlinske organizacije bi se mogle naći u problemu otkupa. Stoga je aktuelna inicijativa zadružnog saveza vojvodine da država otkupi 200 hiljada tona žita.

Podsetimo, prošle godine je država otkupila 56 hiljada tona po 20 dinara za kilogram ali ta količina nije presudno uticala na cenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik