Zarada iz – prerade jaja

Bez autora
Oct 02 2011

Jedina u jugoistočnoj Evropi, fabrika za preradu sirovih jaja gradi se u Beloševcu kod Valjeva. U najsavremeniju opremu i objekat beogradska firma ”Melanž” uložila je više od tri miliona evra. Otvaranje fabrike koja će svakodnevno da prerađuje oko 200.000 jaja planirano je početkom naredne godine. Probna proizvodnja očekuje se za oko mesec i po. U početku, fabrika bi trebalo da zapošljava tridesetak radnika, a proizvodiće tečno belance i žumance i njihovu mešavinu - melanž i jaja u prahu koja će, za razliku od svežih, praktično imati neograničen rok trajanja. Pogon će imati vrhunsku opremu danske firme ”Sanovo”, a proizvodi će biti pakovani u potpuno aseptičnu ambalažu. Osamdesetih godina prošlog veka Valjevo je imalo epitet živinarskog grada, jer je u okolini bilo oko 300.000 koka nosilja, a sada dobija fabriku za preradu jaja kakva ne postoji u ovom delu Evrope. Kupci njihovih proizvoda biće konditorska industrija i fabrike majoneza, koji koriste jaja ili njihove komponente. U budućoj potpuno automatizovanoj fabrici svakodnevno će se proizvoditi više od pet tona tečnih belanaca, žumanaca i melanža i oko 1,25 tona jaja u prahu.

Zarada iz – prerade jajaJedina u jugoistočnoj Evropi, fabrika za preradu sirovih jaja gradi se u Beloševcu kod Valjeva. U najsavremeniju opremu i objekat beogradska firma ”Melanž” uložila je više od tri miliona evra.

Otvaranje fabrike koja će svakodnevno da prerađuje oko 200.000 jaja planirano je početkom naredne godine. Probna proizvodnja očekuje se za oko mesec i po. U početku, fabrika bi trebalo da zapošljava tridesetak radnika, a proizvodiće tečno belance i žumance i njihovu mešavinu - melanž i jaja u prahu koja će, za razliku od svežih, praktično imati neograničen rok trajanja. Pogon će imati vrhunsku opremu danske firme ”Sanovo”, a proizvodi će biti pakovani u potpuno aseptičnu ambalažu.

- Osamdesetih godina prošlog veka Valjevo je imalo epitet živinarskog grada, jer je u okolini bilo oko 300.000 koka nosilja, a sada dobija fabriku za preradu jaja kakva ne postoji u ovom delu Evrope - kaže Aleksandar Radović, vlasnik firme ”Melanž”.

- Kupci naših proizvoda biće konditorska industrija i fabrike majoneza, koji koriste jaja ili njihove komponente. U budućoj potpuno automatizovanoj fabrici svakodnevno će se proizvoditi više od pet tona tečnih belanaca, žumanaca i melanža i oko 1,25 tona jaja u prahu.

Godišnje, fabrika u Beloševcu proizvodiće oko 1.500 tona tečnih proizvoda i oko 350 tona jaja u prahu. Oprema je takvog kapaciteta da proizvodnja, ukoliko tržište to zahteva, može odmah da se - utrostruči. Vlasnik firme ”Melanž” u živinarstvo se otisnuo pre tri godine, kada je preko puta buduće fabrike kupio farmu ”Fili-pili”, koja je tada proizvodila 45.000, a sada proizvodi 240.000 koka nosilja, i sa dnevnom produkcijom oko 200.000 komada spada među tri najveća srpska isporučioca konzumnih jaja.

- Proizvode ćemo plasirati prvenstveno na tržišta zemalja CEFTA sporazuma, a potom možda u Rusiji i zemljama nekadašnjeg SSSR - kaže Radović.

- Tečna, pasterizovana jaja budućnost su konditorske, poslastičarske i pekarske industrije. To je, u stvari, sveže jaje koje garantovano nema nikakve bakterije ili druge primese. Uz to, u odnosu na sveža jaja, ove prerađevine su veoma pogodne za transport, a kao finalni proizvod su i znatno skuplje na tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik