Završena kontrola kvaliteta pšenice i kukuruza iz robnih rezervi

Bez autora
Jun 13 2013

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je završeno fizičko utvrđivanje količina merkantilnog kukuruza i pšenice u vlasništvu Republičke direkcije za robne rezerve i uzimanje uzoraka u cilju provere kvaliteta na prisustvo aflatoksina i teških metala. Poljoprivredni inspektori prisustvovali su i sačinjavali zapisnike pri svakoj pojedinačnoj kontroli tokom koje je “Jugoinspekt” d.o.o. Beograd obavljao poslove merenja i uzimanja uzoraka u silosima. Zvanični izveštaj komisije, koju osim predstavnika resornog ministarstva čine i predstavnici Republičke direkcije za robne rezerve i Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, biće sačinjen kada stignu laboratorijski rezultati uzoraka. Sa sigurnošću je utvrđeno da kod 19 skladištara postoje nepravilnosti koje se odnose na manjak količina robe.

Završena kontrola kvaliteta pšenice i kukuruza iz robnih rezerviMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je završeno fizičko utvrđivanje količina merkantilnog kukuruza i pšenice u vlasništvu Republičke direkcije za robne rezerve i uzimanje uzoraka u cilju provere kvaliteta na prisustvo aflatoksina i teških metala.

U saopštenju se navodi da su poljoprivredni inspektori prisustvovali i sačinjavali zapisnike pri svakoj pojedinačnoj kontroli tokom koje je “Jugoinspekt” d.o.o. Beograd obavljao poslove merenja i uzimanja uzoraka u silosima.

Zvanični izveštaj komisije, koju osim predstavnika resornog ministarstva čine i predstavnici Republičke direkcije za robne rezerve i Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, biće sačinjen kada stignu laboratorijski rezultati uzoraka.

Sa sigurnošću je utvrđeno da kod 19 skladištara postoje nepravilnosti koje se odnose na manjak količina robe.

Takođe, registrovana su tri slučaja pokušaja obmane komisije (dupla dna u ćelijama silosa), dok je u jednom slučaju skladištar onemogućio kontrolu na taj način što je uklonio merdevine na silosima.

Kod 26 skladištara je neophodno uraditi dodatne provere jer je registrovan promet robe u periodu vršenja kontrole, što onemogućava konačan zaključak o stanju kvaliteta i kvantiteta robe.

Kod 32 skladištara nisu registrovani manjkovi pšenice i kukuruza, dodaje se u saopštenju.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će Radna grupa za vanredno utvrđivanje stanja zaliha pšenice i kukuruza naredne nedelje Vladi Srbije predati kompletan izveštaj o svom radu sa predlogom mera koje treba preduzeti, a istovremeno će zatražiti i skidanje oznake državne tajne sa podataka o ukupnim količinama kukuruza i pšenice koje se nalaze u robnim rezervama, kako bi se drugi državni organi, pre svega MUP, Tužilaštvo i Poreska uprava obavestili o utvrđenim nepravilnostima i razmerama pričinjene štete i preduzeli mere iz njihove nadležnosti.

S obzirom na to da je kontrola stanja kukuruza u pšenice u robnim rezervama izvršena na kvalitetan, profesionalan i ozbiljan način, uprkos poteškoćama i rizicima sa kojima se radna grupa susretala, ministar Rasim Ljajić će predožiti da predsednik radne grupe, koji je zaposlen u Tržišnoj inspekciji bude adekvatno nagrađen i unapređen u službi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik