Značajan izvoz domaćih krastavaca u EU

Bez autora
Mar 06 2014

U toku 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je proizvedeno oko 10.000 tona krastavaca kornišona visoke klase, a značajan dio plasiran na tržište EU preko kompanije Brams. Brams Sarajevo je počeo sa poticajem proizvodnje i otkupa kornišona 2010. godine.Do danas je ova firma otkupila proizvode od 600 samostalnih domaćih proizvođača koji na sopstvenim parcelama proizvode kornišone vrhunskog kvaliteta. Brams, na području Općine Živinice, posjeduje vlastite otkupne stanice sa hladnjačama koje zadovoljavaju sve neophodne EU standarde.

Značajan izvoz domaćih krastavaca u EUU toku 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je proizvedeno oko 10.000 tona krastavaca kornišona visoke klase, a značajan dio plasiran na tržište EU preko kompanije Brams...

Brams Sarajevo je počeo sa poticajem proizvodnje i otkupa kornišona 2010. godine. Do danas je ova firma otkupila proizvode od 600 samostalnih domaćih proizvođača koji na sopstvenim parcelama proizvode kornišone vrhunskog kvaliteta. Brams, na području Općine Živinice, posjeduje vlastite otkupne stanice sa hladnjačama koje zadovoljavaju sve neophodne EU standarde. Kalibrirani i rashlađeni kornišoni se dalje prevoze do krajnjeg kupca.

- Kornišon je veliki izvozni potencijal Bosne i Hercegovine, te se garantuje cjelokupni otkup kornišona i plasman na tržište EU u toku ove godine. Sa tržišta Austrije, Njemačke, Švedske, Danske, Engleske, Holandije dobijamo povratne informacije da se radi o izuzetno kvalitetnom kornišonu - izjavio je Admir Smailagić, direktor nabave Bramsa.

U narednih nekoliko godina cilj kompanije Brams je obezbijediti proizvodnju i plasman minimalno 5.000 tona kornišona namijenjenog prije svega tržištu EU.

- Kako bismo dodatno podstakli naše poljoprivrednike na sadnju visokokvalitetnog kornišona pokrenuta je i web stranica www.kornison.ba. Ova web stranica pruža sve neophodne informacije o proizvodnji i uslovima sadnje, a namijenjena je proizvođačima kornišona - dodao je Admir Smailagić.

Kompanija Brams će u toku 2014. godine davati dodatni poticaj domaćim poljoprivrednicima kroz osiguran stopostotni otkup visokokvalitetnog kornišona, te plasman na tržište EU.

Brams Sarajevo je jedina domaća članica Adriatic Group Wien, koju još čine Brajlović GmbH Austija i firma Natura iz Stutgartta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik