Три градилишта во Центар се затворени

Bez autora
Mar 23 2010

Три градилишта во Центар се затворени. Стопирана е изградбата на објектите - веднаш зад Универзалната сала. Станува збор за три згради со стотина станови. Општинските инспектори констаирале дека се работело без лиценци, без надзорен инженер и без да се пријави дека стартува градбата. Инвеститорите имаат рок од 10 дена да ги отстранат неправилностите, во спротивно одобрението за градба може да биде одземено, а законот остава можност и за рушење на објектите. Новиот закон за градба е донесен лани проследен со серија критики. Налага секој објект да има фасада, во спротивно следуваат казни. Најконтроверзното решение - конфискацијата на земјиште и објектот, ако има отстапки од одобренито за градба. Но, иако е на сила, градоначалниците не старуваат со конфискација. Се чека Уставниот суд да одговори има ли право државата да одземе нечие наследство само ако терасата е дивограба, а целата објект легален.

Три градилишта во Центар се затворениТри градилишта во Центар се затворени. Стопирана е изградбата на објектите - веднаш зад Универзалната сала. Станува збор за три згради со стотина станови.

Општинските инспектори констаирале дека се работело без лиценци, без надзорен инженер и без да се пријави дека стартува градбата. Инвеститорите имаат рок од 10 дена да ги отстранат неправилностите, во спротивно одобрението за градба може да биде одземено, а законот остава можност и за рушење на објектите.

Новиот закон за градба е донесен лани проследен со серија критики. Налага секој објект да има фасада, во спротивно следуваат казни. Најконтроверзното решение - конфискацијата на земјиште и објектот, ако има отстапки од одобренито за градба. Но, иако е на сила, градоначалниците не старуваат со конфискација. Се чека Уставниот суд да одговори има ли право државата да одземе нечие наследство само ако терасата е дивограба, а целата објект легален.

Експертите одамна алармираат да се донесе законот за легализација на дивоградбите а потоа власта да се справува со хаосот во градежниот сектор.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik