Administracija otežava prodaju Konjuha

Bez autora
Aug 20 2019

Imovina živiničke Fabrike namještaja Konjuh, prvobitno procijenjena na 53,5 miliona KM, mogla bi se u odvojenim proizvodnim cjelinama naći na prodaji već krajem septembra. Iako pokrenut prije tri godine, stečajni postupak u fabrici još je daleko od okončanog. Od imovine je do sada prodata samo Autobaza Fabrike namještaja Konjuh za oko 900.000 KM, za 300.000 KM manje od prvobitno procijenjene vrijednosti. Ono što je otežavalo prodaju imovine Konjuha jeste upravo činjenica da Gradska uprava Živinica nije dozvoljavala parcelisanje zemljišta, zbog čega je bilo onemogućeno odvojeno prodavanje Fabrike stolica, Fabrike furnira i Fabrike parketa, koje u okviru Konjuha mogu djelovati kao odvojene cjeline, radničkog restorana, te praznog građevinskog zemljišta.

Administracija otežava prodaju KonjuhaImovina živiničke Fabrike namještaja Konjuh, prvobitno procijenjena na 53,5 miliona KM, mogla bi se u odvojenim proizvodnim cjelinama naći na prodaji već krajem septembra.

Iako pokrenut prije tri godine, stečajni postupak u fabrici još je daleko od okončanog. Od imovine je do sada prodata samo Autobaza Fabrike namještaja Konjuh za oko 900.000 KM, za 300.000 KM manje od prvobitno procijenjene vrijednosti.

Žalbe

Ono što je otežavalo prodaju imovine Konjuha jeste upravo činjenica da Gradska uprava Živinica nije dozvoljavala parcelisanje zemljišta, zbog čega je bilo onemogućeno odvojeno prodavanje Fabrike stolica, Fabrike furnira i Fabrike parketa, koje u okviru Konjuha mogu djelovati kao odvojene cjeline, radničkog restorana, te praznog građevinskog zemljišta.

- Da smo na početku mogli isparcelisati zemljište, odnosno ove različite cjeline, do sada bismo sigurno prodali najveći dio imovine. Morali smo se žaliti federalnom nivou, koji je dozvolio parcelisanje, pa smo angažovali firmu koja je sve to premjerila na terenu i poslali smo Gradskoj upravi na odobravanje. Ukoliko se to desi, već bismo do kraja septembra mogli prodavati odvojeno proizvodne cjeline, kazao nam je Mujo Gavranović, nekadašnji sindikalni predstavnik Konjuha.

Podsjećamo, stečajni postupak u Fabrici namještaja Konjuh je pokrenut u septembru 2016. godine, kada je Razvojna banka FBiH, kao povjerilac, podnijela zahtjev za pokretanje stečaja i to na osnovu kredita koji je preduzeće podiglo kod ove banke. Radnici su, ohrabreni primjerom tuzlanske Dite i činjenicom da je za stečajnog upravnika imenovan Ditin Hajrudin Kunalić, objeručke prihvatili stečaj, ali do danas se nisu približili ostvarenju sna - nastavku rada u fabrici u kojoj su ponikli.

- Imali smo zainteresovanih, dolazili su neki Turci i drugi potencijalni investitori, ali uglavnom je ostalo na tome. Bingo je dostavio ponudu od 1,6 miliona KM za Fabriku stolova i stolica, ali ju je banka odbacila, nakon što je angažovala vlastitog procjenitelja, koji je kazao da fabrika vrijedi 3,3 miliona KM. Od tada nismo imali zainteresovanih za kupovinu imovine, dodao je Gavranović.

Minimalna plata

Gavranović je danas jedan od 35 radnika koji su kroz stečaj nastavili raditi u Konjuhu za minimalnu platu, topli obrok i prevoz, koristeći dvadesetinu od realnog potencijala fabrike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik