Agrokorove kompanije u BiH prenesene na Fortenova grupu

Bez autora
Jul 07 2019

Nakon što je obavljen u Hrvatskoj, proces prenosa vlasništva sa Agrokora na Fortenova grupu događa se i u Bosni i Hercegovini. Fortenova grupa d.d. Zagreb upisana je kao vlasnik u kompanijama Konzum d.o.o. Sarajevo, Ledo d.o.o. Čitluk, ali i u drugim kompanijama, poput dioničkih društava u kojima hrvatski holding ima većinsko vlasništvo INIT d.d. Sarajevo i TP DC Sarajevo d.d. Sarajevo. Vlasnička transformacija koja je uslijedila nakon provedenog restrukturiranja Agrokora nosi i brojne izazove za kompanije Fortenova grupe u Bosni i Hercegovini. Posebno su pred iskušenjima Konzum i Ledo koji su ostvarili visoke gubitke u prošloj godini - Ledo 41,5 milion KM , a Konzum, koji u BiH zapošljava više od 2.100 radnika, 32,8 miliona KM.

Agrokorove kompanije u BiH prenesene na Fortenova grupuNakon što je obavljen u Hrvatskoj, proces prenosa vlasništva sa Agrokora na Fortenova grupu događa se i u Bosni i Hercegovini.

Fortenova grupa d.d. Zagreb upisana je kao vlasnik u kompanijama Konzum d.o.o. Sarajevo, Ledo d.o.o. Čitluk, ali i u drugim kompanijama, poput dioničkih društava u kojima hrvatski holding ima većinsko vlasništvo INIT d.d. Sarajevo i TP DC Sarajevo d.d. Sarajevo.

Vlasnička transformacija koja je uslijedila nakon provedenog restrukturiranja Agrokora nosi i brojne izazove za kompanije Fortenova grupe u Bosni i Hercegovini.
Posebno su pred iskušenjima Konzum i Ledo koji su ostvarili visoke gubitke u prošloj godini - Ledo 41,5 milion KM , a Konzum, koji u BiH zapošljava više od 2.100 radnika, 32,8 miliona KM.

Treba imati u vidu da su Ledo i Sarajevski kiseljak krajem 2017. godine učestvovali u spašavanju Konzuma dokapitalizacijom vrijednom 35,1 mil KM, a što je nesumnjivo uticalo i na performanse njihovog poslovanja u 2018. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik