Aluminij ide u stečaj?

Bez autora
Nov 17 2019

Posljednji krik za spas Aluminija - tako je ukratko dio radnika koji su ostali dijelom ove kompanije i nakon gašenja proizvodnje opisao jučerašnju konferenciju novoizabranog Sindikata. Predsjednik Skupštine Željan Blažević prozvao je pravosudne institucije, tvrdeći da presporo rade u nastojanju da pronađu krivce za sunovrat nekadašnjeg privrednog giganta. Naveo je i kako radnike više ne zanimaju priče o investitorima. Stalo im je, kaže, samo do pokretanja proizvodnje i vraćanja Aluminija iz mrtvih. Ćelije su očišćene. Ljevaonica je spremna za rad. Na potezu je federalna Vlada. Političke strukture moraju konačno riješiti što će dalje s nama, rekao je.

Aluminij ide u stečaj?Posljednji krik za spas Aluminija - tako je ukratko dio radnika koji su ostali dijelom ove kompanije i nakon gašenja proizvodnje opisao jučerašnju konferenciju novoizabranog Sindikata.

Predsjednik Skupštine Željan Blažević prozvao je pravosudne institucije, tvrdeći da presporo rade u nastojanju da pronađu krivce za sunovrat nekadašnjeg privrednog giganta. Naveo je i kako radnike više ne zanimaju priče o investitorima. Stalo im je, kaže, samo do pokretanja proizvodnje i vraćanja Aluminija iz mrtvih.

- Ćelije su očišćene. Ljevaonica je spremna za rad. Na potezu je federalna Vlada. Političke strukture moraju konačno riješiti što će dalje s nama, rekao je.

Inženjer u pogonu elektrolize Emil Ćorić, inače član bivšeg Kriznog štaba, rekao je kako su radnici ranije dobijali obećanja sa svih nivoa da će se uskoro pronaći investitori za Aluminij.

- Paljenje je trebalo davno krenuti i to u više etapa. Novac, nažalost, dotad nitko nije uspio osigurati. Svi su govorili da žele investitora, ali se na koncu ništa nije dogodilo. Stručnjaci su uradili sve što je bilo moguće kako bi se spasile ćelije. Radnici nikad nisu ni bili problem. Jasno je da mi nismo ni proizvodili gubitke, upozorio je.

I on smatra da je u ovom slučaju potpuno zakazala politika.

- Svi su oprali ruke od nas. Očekujem da se netko konačno javi i konkretno nam kaže da li će nam ili neće pomoći, dodaje.

Radnici Aluminija platu ne dobivaju još od 1. augusta. Naplaćuju tek umanjene naknade, dok članovi Nadzornog odbora, tvrde, i dalje imaju puna primanja. Prema nekim informacijama, jučer je održan sastanak NO Aluminija sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, ali radnici ništa ne znaju o zaključcima sastanka. Neslužbeno se govori da je predložen stečaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik