"Aluminijeva" priča je završena: Sa decembarskim platama radnicima stižu i otkazi

Bez autora
Dec 05 2019

Tristotinjak preostalih radnika nekad najbogatije hercegovačke kompanije, “Aluminija” d.d. Mostar, otkaze će dobiti s krajem ove godine. S isplatama decembarskih plata njima te pripadajućim otpremninama završiće se agonija kompanije koja je svojevremeno bila najveći izvoznik BiH. Priče o prepakiranju “Aluminija” i pokretanju proizvodnje na tržišnim osnovama, pronalasku strateškog partnera niti u jednom trenutku nisu imale realnu osnovu. Kako se pisalo još 18. jula tada prezentovani optimistički scenariji nisu imali dodira s realnošću i trebali su samo kupiti vreme političkim elitama koji su se tih dana našli na meti nezadovoljnih radnika, ali i javnosti koja je nakon desetljeća slepila naglo progledala.

"Aluminijeva" priča je završena: Sa decembarskim platama radnicima stižu i otkaziTristotinjak preostalih radnika nekad najbogatije hercegovačke kompanije, “Aluminija” d.d. Mostar, otkaze će dobiti s krajem ove godine.

S isplatama decembarskih plata njima te pripadajućim otpremninama završiće se agonija kompanije koja je svojevremeno bila najveći izvoznik BiH.

Priče o prepakiranju “Aluminija” i pokretanju proizvodnje na tržišnim osnovama, pronalasku strateškog partnera niti u jednom trenutku nisu imale realnu osnovu.

Kako je Klix pisao još 18. jula tada prezentovani optimistički scenariji nisu imali dodira s realnošću i trebali su samo kupiti vreme političkim elitama koji su se tih dana našli na meti nezadovoljnih radnika, ali i javnosti koja je nakon desetljeća slepila naglo progledala.

Nakon otkaza početkom decembra za oko 500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, narednih meseci Aluminij je zapošljavao 360 radnika. Oni su primali platu od 800 KM, ali ni za to više nema novca niti smisla. “Aluminijeva” priča, je po svemu sudeći završena, ali i dovoljno daleko od bolnog gašenja struje 10. jula da je preostali radnici i hercegovačka javnost mogu podneti.

Da je više pameti bilo i osećaja odgovornosti, “Aluminij” je u stečaj trebao otići u decembru prošle godine. Tada se pisalo da je realan scenarij “projektovani stečaj” i da on verovatno izbegao likvidaciju kompanije, epilog koji je sad potpuno izvestan.

Zavesa pada s krajem godine, radnici će dobiti svoju decembarsku platu, a Vlada Federacije BiH osiguraće sredstva za otpremnine. Od “prepakiranog” Aluminija ostaće verovatno samo prazne hale i fabrički krug i sve će podsećati na epilog koji je dvadesetak godina ranije prošao njegov komšija, najveća kompanija u hercegovačkoj istoriji, mostarski Soko.

“Aluminij” je najdugovječnija mostarska industrijska priča nasleđena iz bivše države koja 24 godine posle rata zatvara svoja vrata. Nekad je to bio gigant svetskih razmera, zaokružena celina od rudnika boksita preko fabrike glinice do elektrolize.

Danas se vidi dan kad će poslednji radnik ugasiti svetlo i zaključati vrata. Vrata koja je na većini sličnih mostarskih firmi koji mesec ili godinu kasnije skinuo neki sakupljač sekundarnih sirovina, prenosi Srpskainfo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik