Autoput kroz Grdeličku klisuru od juna prohodan

Bez autora
Apr 25 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je tunel Predejane na Koridoru 10 potpuno završen, dok će autoput kroz Grdeličku klisuru od juna biti gotovo čitav prohodan, uz napomenu da će svi radovi biti u potpunosti okončani do jeseni. Ona je rekla da je Grdelička klisura najteže gradilište u Evropi, gde radnici rade od sedam ujutru do ponoći. Uskoro idem ponovo tamo, jer hoću da obiđem radnike koji rade gotovo danonoćno, kako bi do početka leta završili što više mostova i delove auto-puta, najavila je ona. Koridor 10 se završava, imamo 17 miliona više vozila na našim putevima i ponosna sam zbog toga, navela je ona i istakla da je za Srbiju najvažnije regionalno povezivanje, jer je to pitanje boljeg životnog standarda građana.

Autoput kroz Grdeličku klisuru od juna prohodanPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je tunel Predejane na Koridoru 10 potpuno završen, dok će auto-put kroz Grdeličku klisuru od juna biti gotovo čitav prohodan, uz napomenu da će svi radovi biti u potpunosti okončani do jeseni.

Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Hepi, rekla da je Grdelička klisura najteže gradilište u Evropi, gde radnici rade od sedam ujutru do ponoći.

Uskoro idem ponovo tamo, jer hoću da obiđem radnike koji rade gotovo danonoćno, kako bi do početka leta završili što više mostova i delove auto-puta, najavila je ona.

Koridor 10 se završava, imamo 17 miliona više vozila na našim putevima i ponosna sam zbog toga, navela je Mihajlović, i istakla da je za Srbiju najvažnije regionalno povezivanje, jer je to pitanje boljeg životnog standarda građana.

Gradimo prugu Beograd–Budimpešta, počinjemo izgradnju auto-puta mira Niš–Merdare–Priština, do kraja godine završićemo projektnu dokumentaciju za auto-put Beograd–Sarajevo, rekonstruišemo prugu Beograd-Bar i gradimo Koridor 11 ka granici sa Crnom Gorom, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, to je samo deo projekata koji nam predstoje, pri čemu je to i pitanje ekonomije i novih investicija, što je najvažnije za bolji život građana.

Mihajlović je najavila da će danas u Nišu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati otvaranju fabrike „Leoni“, nove, sedme po redu u poslednjih pet godina.

Niš je, kako je podvukla, grad u kojem su se koncentrisale investicije u nova preduzeća i pogone, što je veoma važno, jer je u prethodnih 20 godina tu sve bilo zatvoreno i nije bilo novca za nove investicije.

Ova vlada ulaže u Niš i Niški okrug 2,5 milijardi evra, i to je najbolji pokazatelj kako ona brine o tom gradu i čitavom jugu Srbije, poručila je Mihajlović.

Ona je najavila da će, pored daljeg ulaganja u Aerodrom „Nikola Tesla“, Vlada nastaviti investiranje u manje aerodrome – „Konstantin Veliki“ u Nišu, „Lađevce“ i „Ponikve“.

Razvoj ovih aerodroma važan je ne samo zbog sportskog turizma, već i zbog biznisa i kargo saobraćaja, jer ćemo omogućiti izvoz proizvoda iz ovih krajeva. Na taj način podstičemo dalji razvoj malih i srednjih preduzeća i rast naše ekonomije, objasnila je Mihajlović.

Ako želimo da se „Konstantin Veliki“ i dalje razvija, potrebne su nam nove investicije, ukazala je ona i precizirala da je reč o izgradnji kontrolnog tornja, u koji će biti uloženo 7,5 miliona evra, kao i o znatnom povećanju broja putnika od dosadašnjih 300.000.

Grad Niš će, kako je podvukla, nastaviti da upravlja aerodromom ukoliko građani te lokalne samouprave budu protiv odluke da se upravljanje poveri Vladi, što će značiti ulaganje neophodnih sredstava za njegov dalji razvoj.

Ona je napomenula da u Beograd danas, po prvi put, dolazi predsednik Evropske investicione banke, sa kojom će biti potpisan program modernizacije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, vredan 126 miliona evra.

Prema njenim rečima, taj novac će biti upotrebljen za dalju modernizaciju sistema, uređaja i objekata kontrole letenja, pri čemu će biti nabavljena nova softverska i hardverska podrška za aerodrome, izgrađeni radarski sistemi i navigacijski uređaji.

Mihajlović je, govoreći o borbi protiv nasilja u porodici i radu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost na čijem je čelu, ocenila da je država napravila dobar zakonodavni okvir, poručivši da svima treba više obrazovanja o tome kako da do nasilja ne dođe.

Žene su te koje većinom trpe nasilje, i kod nas i u svetu. Bez obzira na to o kome se radi, da li je to javna ličnost ili ne – niko nema pravo nikoga da bije. I u borbi protiv nasilja potrebna je i pomoć medija, da podstaknu da se nasilje prijavljuje, a da o njemu manje tabloidno izveštavaju, navela je ona.

Dobro je, kako je naglasila, da žene više nije sramota da kažu da trpe nasilje, ali i svi ostali treba da prijave nasilnike.

Država je postavila okvire, ali važno je da svi zajedno uradimo više kako bismo sprečili nasilje. Nasilje u porodici nije ničija privatna stvar, to se može dogoditi svakome. Prijavite nasilnika, to je najbolji lek, poručila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik