Autotech BH spreman proizvesti 120.000 maski dnevno

Bez autora
Apr 07 2020

Kompanija "Autotech BH" je uradila konstrukciju proizvodne linije, koja bi mogla proizvesti 120.000 troslojnih hirurških maski u 24 sata. Razgovarali smo sa Seudinom Softićem, direktorom kompanije.

"Od svog osnivanja do danas, nastojali smo podići svijest šire društvene zajednice o prednostima automatizacije u proizvodnji. Kao pionir u nekim oblastima robotike i automatizacije u BiH, kompanija "Autotech BH", na neki način, ima i odgovornost da iskoristimo znanja našeg tima u pravcu nečega što je zajednički društveni interes. Ulagali smo u obrazovanje mladih inženjera, sada imamo generaciju sjajnih stručnjaka koji su odgovorili na trenutne potrebe - uradili smo konstrukciju proizvodne linije, koja može, oslonjena na domaće kapacitete proizvesti 120 000 hirurških maski za 24 sata. Za finalizaciju ovog projekta sada nam je potreban partner-investitor sa kojim ćemo ovu konstrukciju prenijeti iz planova u stvarnost", poručio je Softić.

Iz kompanije "Autotech BH" poručuju da su već u razgovorima sa partnerima iz Srbije i Slovenije, ali da žele dati priliku i lokalnim investitorima da se uključe, kako bi ovo u potpunosti bila bh. inovacija i bh. proizvod.


"Sada je vrijeme da bosanskohercegovački poduzetnici ulože svoj novac, znanje i resurse u kreiranje odgovora na pandemiju COVID-19. Imamo ljude, imamo veliku šansu i vjerujem da svojim djelovanjem možemo utjecati na to koji scenarij čekat Bosnu i Hercegovinu po pitanju širenja virusa COVID-19. Na tom putu, neko treba samo ostati kod kuće, ali mi, inženjeri i ljudi koji znaju iskoristiti napredne tehnologije, možemo napraviti veći iskorak. Hajde da to uradimo zajedno i da pokažemo da BiH može napraviti nešto za sebe, spasiti živote i okrenuti stvari, što se kaže, u našu korist", zaključio je Softić.

"Autotech BH" je uzela učešće u razmjeni dobrih praksi i povezivanju kompanija sa širom društvenom zajednicom s ciljem prenošenja konstruktivnih rješenja i prijedloga, kao reakcije poslovne zajednice na pandemiju virusa COVID-19, kampanje koju je pokrenuo USAID Projekat "Diaspora Invest".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik