BioSens razvija automatizaciju proizvodnje borovnica

Novosadski Institut BioSens i kompanija Zeleni hit realizuju projekat "FlexiGroBots", koji treba da omogući automatizaciju procesa u biljnoj proizvodnji, saopštio je Institut.

U pitanju je razvoj platforme za fleksibilne multirobotske sisteme koja će biti testirana u oblastima vinskog grožđa, uljane repice i borovnice.

Proizvodnja borovnica u Srbiji postaje "pravi hit", a naša zemlja ima tu sreću da se nalazi na krajnjem jugu umerenog klimatskog pojasa u kom uspeva slađi, severni tip borovnice, kazao je Oskar Marko sa Instituta BioSens, prenela je Ekapija.

"To znači da ovo voće kod nas sazreva ranije nego u drugim delovima Evrope, što daje poljoprivrednicima priliku da ostvare veću zaradu. Ipak, za dobar prinos je potrebno mnogo truda i teškog ljudskog rada na terenu, kao i značajna pomoć stručnjaka sa ekspertskim znanjem i veštinama", dodao je on.

Oskar ističe da Institut BioSens uz podršku naučnih fondova EU razvija sistem za digitalno vođenje proizvodnje borovnice.

"Sateliti i dronovi opremljeni hiperspektralnim kamerama snimaju useve, a zatim roboti opremljeni najnovijim tehnologijama razvijenim na Institutu prskaju biljke, uzorkuju zemljište i eliminišu korov. Na ovaj način se smanjuju troškovi proizvodnje, povećavaju prinosi i dobijaju zdraviji proizvodi, a domaća industrija dobija jedan veliki tehnološki zamajac", ukazuje Oskar.

Platforma će obuhvatiti bespilotne letelice i robote na zemlji, integrisaće već postojeće tehnološke platforme i komponente koje će omogućiti multifunkcionalnost i produktivnost robota, prikupljanje, integraciju i deljenje podataka, kao i njihovu bezbednost, piše u saopštenju.

Na projektu "FlexiGroBots" sarađuje i 14 partnera iz Evrope, a trajaće 36 meseci i finansiran je iz programa EU za istraživanje i inovacije, Horizont 2020.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik