Bivšeg giganta Tehnohemiju od države kupila firma iz Feketića

Bez autora
Jan 05 2020

Preduzeće SCOM iz Feketića kupilo je 46,88 odsto akcija beogradske Tehnohemije za 3.883.705 evra, objavljeno je na sajtu Ministarstva privrede. Dokumentaciju je otkupila i beogradska firma Srbija autoput, ali oni nisu dali ponudu za kupovinu akcija, navodi Ministarstvo privrede. Tehnohemija je registrovana za promet i proizvodnju hemijske i tehničke robe, a prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti 36,8 posto akcija ove kompanije je u vlasništu fizičkih lica. Privatizacija nekadašnjeg giganta Tehnohemije 2005 godine je jedan od 24 slučaja privatizacija koje je svojevremeno kao sporne označio Savet za borbu protiv korupcije.

U paketu od 480.326 akcija Tehnohemije koji je SCOM kupio najviše je 433.113 akcija imao je Registar akcija i udela, sledi Republika Srbija sa više od 35 hiljada akcija, Ministarstvo odbrane i još sedam akcionara među kojima su i tri grada.

Dokumentaciju je otkupila i beogradska firma Srbija autoput, ali oni nisu dali ponudu za kupovinu akcija, navodi Ministarstvo privrede.

Tehnohemija je registrovana za promet i proizvodnju hemijske i tehničke robe, a prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti 36,8 posto akcija ove kompanije je u vlasništu fizičkih lica.

Privatizacija nekadašnjeg giganta Tehnohemije 2005 godine je jedan od 24 slučaja privatizacija koje je svojevremeno kao sporne označio Savet za borbu protiv korupcije.

Slučaj je završio i na sudu, a Apelacioni su je sredinom 2019. godine preinačio osuđujuću presudu i pravosnažno oslobodio optužbi za malverzacije u ovom slučaju bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đordevića i još dvoje njegovih saradnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik