Česi žele da investiraju u srpske banje, energetiku, transport

Bez autora
May 19 2021

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas u Pragu sa potpredsednikom Vlade Češke Republike i ministrom industrije, trgovine i saobraćaja Karelom Havličekom, sa kojim je razgovarao o potencijalima za dalju ekonomsku saradnju dveju zemalja.

Ministar je nakon sastanka istakao da je razgovor sa Havličekom bio konstruktivan i uspešan, kao i da je to potvrda izuzetnih odnosa Srbije i Češke.

„Mi ćemo učiniti sve kako bi konkretne investicije o kojima sam razgovarao sa ministrom, a to su ulaganja u turizam, naše banjske kapacitete, ulaganja u telekomunikacije, energetiku i transport, u što kraćem periodu doveli u našu zemlju, kako bi investitori potpisali ugovore i krenuli u njihovu realizaciju“, istakao je Mali i dodao da su razgovori sa češkim investitorima od izuzetnog značaja jer otvaraju mogućnost za dolazak novih fabrika u Srbiju, veću zaposlenost, više novca i budzetu za infrastrukturne projekte, penzije i plate.

Ministar je istakao da je Češka Republika među prvih 10 spoljno-trgovinskih partnera Republike Srbije i da je u prva tri meseca ove godine razmena bila veća za 18,2 odsto.

„Srbija u toj razmeni ostvaruje suficit, dakle mi u Češku više izvozimo nego što uvozimo, to je važno da građani znaju jer to podrazumeva veći devizni priliv i bolji platni bilans. Od posebnog je značaja što su nosioci izvoza u Češku kompanije koje je predsednik Aleksandar Vučić doveo u Srbiju, kao što su Yazaki iz Šapca, Johnson Electric iz Niša ili HBIS u Smederevu“, naveo je Mali.

Prema rečima ministra, važno je da češki investitori vide koliko je Srbija napredovala i da je prošle godine, u vreme pandemije, češka ekonomija pala za 5,6 odsto, a srpska samo 0,9 odsto.

„Česi u 2021. godini planiraju rast od 3,2 odsto, dok mi planiramo rast od sedam odsto BDP. Vidi se koliko se Srbija, u odnosu na druge, bolje pokazala i koliko brže napredujemo da stignemo nivo razvoja u Evropskoj uniji“, zaključio je Mali.

Ocenite tekst
Komentari
  • Jasenka

    May 20 2021
    projekti
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik