Češka kompanija K&H preuzela Alpinu

Bez autora
May 19 2022

Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora u srijedu, 18. svibnja 2022., završena je gotovo jednogodišnja prodaja slovnenskog proizvođača obuće, Alpine Žiri.

Novi vlasnik bit će K&H, kojeg je zbog strategije razvoja tvrtke odabrao većinski vlasnik Alpine - Društvo za upravljanje potraživanjima banaka - DUTB. Zaposlenici se raduju obavezi da će novi vlasnik omogućiti rast uz zadržavanje broja zaposlenih i sjedišta u Žiriju.

Proces prodaje Grupe Alpina službeno je započeo u augustu 2021. Kako navode iz Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), kako bi se omogućilo što kvalitetnije zapošljavanje ulagača i maksimizirala dobit, odlučili su se za prodajnu strategiju u nekoliko koraka. To je uključivalo preliminarni due diligence potencijalnih kupaca, prikupljanje neobavezujućih ponuda i prikupljanje obavezujućih ponuda.

DUTB je postao većinski vlasnik Alpine 2015. godine, a za to vrijeme je tvrtki odobrio ukupno nešto manje od 24 milijuna eura kredita i omogućio gotovo 20 milijuna eura konverzije duga u vlasnički kapital, navodi se u priopćenju. Prošle godine je ocijenio da je i s obzirom na potrebu restrukturiranja poslovanja i tržišne uvjete vrijeme za prodaju prikladno, pa je tržištu ponudio Alpina Grupu.

- Veliki interes zainteresiranih investitora i visoka ostvarena vrijednost za porezne obveznike dokaz su da je vrijeme za prodaju bilo prikladno, napisali su iz DUTB-a. Naime, 10 potencijalnih investitora, kako iz Slovenije tako i iz inozemstva, pokazalo je ozbiljan interes za kupnju. Procesom prodaje rukovodila je međunarodna konzultantska tvrtka KPMG kao finansijski savjetnik DUTB-a te Odvjetnički ured Jerovšek Malis kao pravni savjetnik.

Prema njihovim riječima, kupac K&H odabran je ne samo zbog najveće financijske ponude, već i zbog buduće razvojne strategije Alpine. Novi vlasnik, koji je upravi i predstavnicima radničkog vijeća i sindikata već iznio razloge za kupnju Alpine i buduće planove s tvrtkom, fokusirat će se na restrukturiranje i unapređenje proizvodnje, prodaje, odnosa s poslovnim partnerima i daljnji razvoj Alpine i njenih proizvoda.

K&H je dio Franco Grupe koju čini 30 tvrtki s ključnim djelatnostima u Češkoj, Slovačkoj i Austriji, te brojni kupci iz Europe, Afrike i Azije. Riječ je o uspješnoj obiteljskoj tvrtki s češkom registracijom u vlasništvu Františeka Pivode i njegova dva sina, pojašnjavaju iz DUTB-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik