Crni petak: Potrošeno gotovo pola milijarde kuna

Bez autora
Nov 29 2022

Na ovogodišnji "Crni petak", 25. studenoga, trgovci su u Hrvatskoj ispostavili 3,96 milijuna računa, 11 posto više no na isti taj dan lani, a vrijednost im je dosegnula 493 milijuna kuna, što je skok na godišnjoj razini od 16 posto, podaci su Porezne uprave iz sustava fiskalizacije.

Podaci iz sustava fiskalizacije u djelatnosti trgovine na malo, osim trgovine motornih vozila i motocikala, dostavljeni na upit Hine, pokazuju da je na prošlogodišnji "Crni petak", koji je "pao" na 26. studenoga, fiskalizirano 3,6 milijuna računa, ukupne vrijednosti 424,1 milijun kuna.

Ovogodišnji broj i iznos fiskaliziranih računa očekivano je nadmašio i pandemijski "Crni petak", onaj u 2020., i to za 19 posto u broju, a za 26 posto u iznosu, a također i onaj iz 2019. godine, pri čemu je ove godine izdano četiri posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 16 posto, pokazuju podaci Porezne uprave.

Prošlog tjedna u trgovini potrošeno 2,5 milijardi kuna

"Crni petak" (Black friday) kolokvijalni je naziv petka nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama, koji označava početak predblagdanske kupovine. Taj se običaj, kojeg karakteriziraju sniženja u trgovinama, proširio diljem svijeta, pri čemu se popusti i promotivne prodaje najčešće protežu i na razdoblje duže od samo jednog dana.

Podaci Porezne uprave tako pokazuju da je u proteklom tjednu na godišnjoj razini u trgovini na malo ostvaren skok u broju računa za pet posto, a u iznosu za 14 posto.

Pritom, od 21. do 27. studenoga ove godine izdano je 22,9 milijuna računa, čija je vrijednost dosegnula 2,5 milijardi kuna, dok je u razdoblju od 22. do 28. studenoga lani bilo izdano 21,8 milijuna računa, ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna.

Brojke iz ovogodišnjeg tjedna nadmašuju i one iz pretkrizne 2019., kada su trgovci od 25. studenoga do 1. prosinca izdali 21,7 milijuna računa, čija je vrijednost dosezala 1,9 milijardi kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik