Čuvena fabrika osnovana u Kraljevini Srbiji prodata Česima

Bez autora
Jul 11 2019

Češki Udi resort S.R.O. uspešno je preuzeo 51,74 odsto akcija beogradske industrije boje i lakova Duga. To je objavila Beogradska berza u izveštaju o preuzimanju akcija. Ponuda za preuzimanje akcija Duge trajala je od 17. juna, ponuđena cena bila je 10 dinara po akciji, a Udi resort čije je sedište u Pragu uspeo je da preuzme 161.191 akciju. Duga ima ukupno 311 hiljada akcija od čega društveni kapital koji nije bio predmet ponude čini 32 hiljade akcija, odnosno 10,3 odsto. Industrija boja i lakova Duga prisutna je na tržištu boja i lakova više od 110 godina. Svoje proizvode prodavala je na i tržištima bivših jugoslovenskih republika, ali i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini i Poljskoj.

Čuvena fabrika osnovana u Kraljevini Srbiji prodata ČesimaČeški Udi resort S.R.O. uspešno je preuzeo 51,74 odsto akcija beogradske industrije boje i lakova Duga. To je objavila Beogradska berza u izveštaju o preuzimanju akcija.

Ponuda za preuzimanje akcija Duge trajala je od 17. juna, ponuđena cena bila je 10 dinara po akciji, a Udi resort čije je sedište u Pragu uspeo je da preuzme 161.191 akciju.

Duga ima ukupno 311 hiljada akcija od čega društveni kapital koji nije bio predmet ponude čini 32 hiljade akcija - odnosno 10,3 odsto, navodi se u izveštaju.

Industrija boja i lakova Duga prisutna je na tržištu boja i lakova više od 110 godina. Svoje proizvode prodavala je na i tržištima bivših jugoslovenskih republika, ali i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini i Poljskoj.

Ova fabrika je Ukazom Kraljevine Srbije, 1895. godine osnovana kao Prva kraljevska srpska povlašćena fabika boja, firnajza i laka, kao vlasništvo beogradskog trgovca Dimitrija M. Đorića, čime otpočinje industrijska proizvodnja boja i lakova u Beogradu i Srbiji. Bila je to prva fabrika ove vrste u Beogradu i šire.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik