Devizne rezerve za 319,6 miliona evra više nego u aprilu

Bez autora
Jun 11 2019

Na kraju maja, bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 11.655,6 miliona evra, što je za 319,6 miliona evra više nego u aprilu, odnosno za čak 772,4 miliona evra više nego na kraju maja 2018. godine. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 182 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Neto devizne rezerve na kraju maja iznosile su 9.709 miliona evra, što je za 347,0 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Devizne rezerve za 319,6 miliona evra više nego u apriluDevizne rezerve za 319,6 miliona evra više nego u apriluNa kraju maja, bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 11.655,6 miliona evra, što je za 319,6 miliona evra više nego u aprilu, odnosno za čak 772,4 miliona evra više nego na kraju maja 2018. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 182% i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja iznosile su 9.709 miliona evra, što je za 347,0 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Na povećanje bruto deviznih rezervi Narodne banke Srbije delovale su gotovo sve kategorije. Neto prilivi u devizne rezerve tokom maja ostvareni su po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu (139,5 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovama (u ukupnom iznosu od 184,5 miliona evra) i, uz pozitivan neto tržišni efekat (41,9 miliona evra), višestruko su nadmašili jedinu kategoriju koja je delovala u smeru smanjenja deviznih rezervi – neto odliv po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (46,3 miliona evra), dodaje se u saopštenju.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 438,7 miliona evra i bio je za 10,1 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovana su ukupno 2.290,4 miliona evra.

Posmatrano na nivou meseca, vrednost dinara je gotovo nepromenjena prema evru, dok je od početka ove godine zabeležena nominalna aprecijacija dinara prema evru od 0,2%. U uslovima nešto izraženijih aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu krajem maja, Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 110 miliona evra, radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru.

Narodna banka Srbije je u maju, šesti put u 2019. godini, organizovala dodatnu svop aukciju, na kojoj je u prvom kraku na rok od dve nedelje od banaka svop kupila devize – evre za dinare u iznosu od 87 miliona evra, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost u iznosu od 10,3 milijarde dinara. Dodatna aukcija je organizovana kako bi se i na početku novog obračunskog perioda izdvajanja obavezne rezerve banaka nastavilo sa održavanjem relativne stabilnosti kratkoročnih tržišnih kamatnih stopa, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik