Dioničari Luke Koper 28. lipnja o dividendi

Bez autora
May 30 2023

Uprava Luke Koper sazvala je skupštinu za 28. lipnja. Na njoj će dioničari odlučivati o prijedlogu da se iz 50,23 milijuna eura bilančne dobiti za prošlu godinu izdvoji 35 milijuna eura, odnosno 2,50 eura bruto po dionici, za isplatu dividende, koliko je ova uprava predložila sredinom travnja.

Ostatak dobiti ostat će neraspoređen prema prijedlogu saziva koji je danas objavljen na stranicama Ljubljanske burze.

Skupština će se upoznati s prošlogodišnjim poslovanjem te odlučiti o razrješnici uprave društva. Odlučit će o prijedlogu da BDO Revizija bude revizor društva sljedeće tri godine, kao io prijedlogu politike nagrađivanja organa uprave, nadzora i upravljanja ovisnih društava.

Uprava društva lani je predložila dividendu u iznosu od 0,71 eura bruto po dionici, no skupština je prihvatila protuprijedlog Slovenskog državnog holdinga i dividendu u iznosu od 1,14 eura.

Grupa Luka Koper lani je ostvarila rekordnih 313,5 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, što je 37 posto više nego godinu prije. Neto dobit skočila je za 133 posto na rekordnih 74,2 milijuna eura. Pretovar robe u luci također je bio najveći dosad.

Za ovu godinu na razini grupe očekuju sedam posto manje ukupne čiste prihode od prodaje i 56 posto nižu neto dobit. Očekuje se da će promet biti na razini prošlogodišnjeg.

Krajem lipnja Boštjan Napast odlazi s mjesta predsjednika uprave tvrtke. Nadzornici su s njim sklopili sporazum o prijevremenom prestanku mandata, a vođenje uprave preuzima članica uprave Nevenka Kržan. U međuvremenu će nadzornici javnog natječaja tražiti novog predsjednika uprave. Prema pisanju medija, Napast bi poslovnu karijeru trebao nastaviti u Mercatoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik