Do kraja 2021. brzom prugom od Beograda do Novog Sada

Bez autora
Aug 21 2019

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će do kraja 2021. moći da se putuje brzom prugom od Beograda do Novog Sada. Mihajlović je istakla da je važno što je kroz ovaj projekat Srbija u saradnji sa kineskim i ruskim kompanijama dobila novo znanje i nove tehnologije, jer srpski inženjeri nisu nikad pre projektovali prugu za brzine od 200 kilometara na čas. Sa projektima koje realizujemo, naša železnica izgledaće potpuno drugačije. Ove godine radiće se i projektno-tehnička dokumentacija za nastavak rekonstrukcije barske pruge, čime se pripremamo da iduće godine otpočnemo radove, ukazala je ona.

Do kraja 2021. brzom prugom od Beograda do Novog SadaPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će do kraja 2021. moći da se putuje brzom prugom od Beograda do Novog Sada.

Mihajlović je, gostujući na Televiziji Hepi, istakla da je važno što je kroz ovaj projekat Srbija u saradnji sa kineskim i ruskim kompanijama dobila novo znanje i nove tehnologije, jer srpski inženjeri nisu nikad pre projektovali prugu za brzine od 200 kilometara na čas.

Sa projektima koje realizujemo, naša železnica izgledaće potpuno drugačije. Ove godine radiće se i projektno-tehnička dokumentacija za nastavak rekonstrukcije barske pruge, čime se pripremamo da iduće godine otpočnemo radove, ukazala je ona.

Nakon toga, kako je predočila, i na toj pruzi vozovi će moći da idu prosečnom brzinom od 100 do 110 kilometara na čas.

Znamo u kakvom su stanju ranije bile naše pruge, a dosta posla je još pred nama, iako smo u prethodne četiri godine obnovili više od 500 kilometara pruga. Takođe, razgovaramo i o nabavci vozova za prugu od Beograda do Novog Sada, navela je Mihajlović.

Ona je poručila da će država pored novih auto-puteva, čija će izgradnja početi ove i sledeće godine, nastaviti da ulaže i u regionalne i lokalne puteve.

U toku ove i naredne godine, kako je napomenula, počinjemo da gradimo pet novih auto-puteva i da se pripremamo za izgradnju šestog – Šumadijskog koridora “Vožd Karađorđe”.

Prema njenim rečima, uskoro počinju radovi na auto-putu Sremska Rača–Kuzmin, kao i na Moravskom koridoru koji će povezati približno 500.000 ljudi od Pojata do Preljine, a do kraja godine i na auto-putu i brzoj saobraćajnici Ruma–Šabac–Loznica.

Takođe, kako je dodala, već smo počeli radove na deonici auto-puta “Miloš Veliki”, od Preljine do Požege, a naredne godine planiran je početak radova i na prvoj deonici auto-puta Niš–Merdare–Priština, od Niša do Pločnika.

Pored toga, u naredne dve do dve i po godine, u planu je rehabilitacija 5.000 kilometara magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva jer je to važno za povezivanje gradova i opština na glavni “saobraćajni krvotok” zemlje, a to su auto-putevi, zaključila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik