Dobit javnih preduzeća u prvom kvartalu devet milijardi dinara

Bez autora
Jun 15 2019

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da ukupna neto dobit 37 javnih preduzeća u prva tri meseca ove godine iznosi približno devet milijardi dinara, a najbolji rezultat u tom periodu ostvarili su Srbijagas i EPS. Srbijagas je, na primer, u pomenutom periodu ostvario neto dobit u iznosu od 4,9 milijardi dinara, Elektroprivreda Srbije je ostvarila 4,9 milijardi, Skijališta Srbije 778 miliona dinara, a Pošta Srbije 599 miliona dinara. Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović izjavio je da to ministarstvo ima razloga da bude zadovoljno rezultatima. Rezultat javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija za prva tri kvartala prošle godine bio je nešto iznad 12 milijardi dinara ukupne neto dobiti, a ove godine već u prvom kvartalu ukupna neto dobit iznosi oko devet milijardi, istakao je Stevanović.

Dobit javnih preduzeća u prvom kvartalu devet milijardi dinaraMinistarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da ukupna neto dobit 37 javnih preduzeća u prva tri meseca ove godine iznosi približno devet milijardi dinara, a najbolji rezultat u tom periodu ostvarili su Srbijagas i EPS.

Srbijagas je, na primer, u pomenutom periodu ostvario neto dobit u iznosu od 4,9 milijardi dinara, Elektroprivreda Srbije je ostvarila 4,9 milijardi, Skijališta Srbije 778 miliona dinara, a Pošta Srbije 599 miliona dinara.

Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović izjavio je da to ministarstvo ima razloga da bude zadovoljno rezultatima.

Rezultat javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija za prva tri kvartala prošle godine bio je nešto iznad 12 milijardi dinara ukupne neto dobiti, a ove godine već u prvom kvartalu ukupna neto dobit iznosi oko devet milijardi, istakao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, rezultati potvrđuju smisao i opravdanost smernica za izradu godišnjih programa poslovanja, koje Vlada Srbije na predlog Ministarstva privrede donosi od 2014. godine, imajući u vidu da se održao kontinuitet ostvarivanja neto dobiti.

Državni sekretar je podsetio na to da su javna preduzeća 2014. godine ostvarila neto gubitak u iznosu od  65,3 milijardi dinara, dok nakon donošenja smernica posluju pozitivno.

Postoji još dosta prostora da se unapređuje njihov rad, uključujući principe korporativnog upravljanja i definisanje strategije za korporativizaciju rada i funkcionisanja. Na tome radimo u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom, ukazao je Stevanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik