Dom vojske prodaju za 76 evra po kvadratu! Vojni kompleksi idu na doboš

Bez autora
Nov 20 2019

Kasarna "Carina" u Smederevu najskuplji je od 22 vojna objekta koje je Direkcija za imovinu Srbije ponudila na prodaju. Potencijalni kupac moraće da izdvoji minimum 2,4 miliona evra za 14 zgrada, ukupne površine 772 kvadrata i 18 hektara zemljišta. Ova kasarna je ponuđena na prodaju prvi put, kao i vojni kompleksi, "Sremčica" u Beogradu, vežbalište "Kličevac" u Valjevu i "Mesić - Belocrkvanski put" u Vršcu. Prvi put se traži vlasnik i za zgradu vojne komande "Slanuška" u Užicu, a početna cena je 417.000 evra. Svi ostali objekti, među kojima je najviše magacina i skladišta, kupca traže u drugom ili u već trećem krugu. Zbog toga su i njihove cene umanjene za 20, odnosno 40 odsto. U Direkciji za imovinu ističu da će prihvatiti samo ponuđače koji uplate depozit, dok ostale ponude neće razmatrati.

Dom vojske prodaju za 76 evra po kvadratu! Vojni kompleksi širom Srbije idu na dobošKasarna "Carina" u Smederevu najskuplji je od 22 vojna objekta koje je Direkcija za imovinu Srbije ponudila na prodaju. Potencijalni kupac moraće da izdvoji minimum 2,4 miliona evra za 14 zgrada, ukupne površine 772 kvadrata i 18 hektara zemljišta.

Ova kasarna je ponuđena na prodaju prvi put, kao i vojni kompleksi, "Sremčica" u Beogradu, vežbalište "Kličevac" u Valjevu i "Mesić - Belocrkvanski put" u Vršcu. Prvi put se traži vlasnik i za zgradu vojne komande "Slanuška" u Užicu, a početna cena je 417.000 evra.

Svi ostali objekti, među kojima je najviše magacina i skladišta, kupca traže u drugom ili u već trećem krugu. Zbog toga su i njihove cene umanjene za 20, odnosno 40 odsto. U Direkciji za imovinu ističu da će prihvatiti samo ponuđače koji uplate depozit, dok ostale ponude neće razmatrati.

U Beogradu je ponovo oglašena i prodaja kompleksa "Sajmište" u Mladenovcu, a za nešto više od milion evra mogu se kupiti tri objekta od 607 kvadrata. Za VK "Reka Ostružnica" kupac bi trebalo da izdvoji minimum 752.000 evra.

Na spisku je čak pet objekata na području Novog Sada i svi se nalaze na sremskoj strani grada. VK "Alibegovac - Karagača", koji između ostalog čine magacini, stražara, boksovi za pse, prodaju se po početnoj sniženoj kupoprodajnoj ceni u iznosu nešto većem od 388.000 evra.

VK "Mišeluk - Gornja Kamenica", koji čini pet objekata površine nešto veće od 634 kvadratna metra, i to stražara i tri magacina, prodaje se za oko 1,2 miliona evra. U Petrovaradinu se na prodaju nudi VK "Bukovac" površine hektar i 15 ari i to po sniženoj ceni od 97.257 evra.

Za VK "Provalija - RRFD Kamenica" u Ulici Šimširova 18 koji čine magacini, osmatračnica, stražara, početna kupoprodojna cena je 368.701 evro. Na spisku za prodaju je i VK "Paragovo skladište" u Sremskoj Kamenici sastavljeno od objekata površine bezmalo 492 kvadratna metra. Početna cena je 432.200 evra, a depozit je 520.000 dinara.

I u Somboru dve vojne parcele ponovo idu na prodaju, a reč je o zemljištu u naselju Šikara, na periferiji grada. Prodaja zemljišta oglašena je već nekoliko puta, a zainteresovanih do sada nije bilo. VK "Šikara", odnosno bivše vežbalište, čini zemljište ukupne površine tri hektara, 80 ari i 22 kvadratna metra. Snižena početna cena sada iznosi 39.640 evra.

Korigovana je i cena za VK "Mira" u Leskovcu, pa za 15 objekata, koji zauzimaju površinu od 3.620 kvadrata sa garažama, magacinima i stražarnicama treba izdvojiti 868.948 evra. Leskovačko skladište "Vinarce" košta 168.000 evra.

Prodaje se i Klub vojske u Požarevcu, a zgrada površine 2.592 kvadrata košta oko milion evra.

Ponovo se traži kupac i za Klub vojske u Beloj Crkvi, a za objekat od 3.231 kvadrat, uz koji ide i kuhinja sa restoranom, kuglana i zemljište, treba izdvojiti 246.000 evra. Računica pokazuje da kvadrat, bez zemljišta, košta jedva 76 evra!

Skladište "Grljan" u Zaječaru, sa radionicom, kuhinjom i trpezarijom, prodaje se po sniženoj ceni od 99.896 evra. Najjeftiniji objekat koji je ponuđen je VK "Vila Katarina", skladište u Knjaževcu za koji država traži 22.707 evra.

NATO bombe

I Dom vojske u Aleksincu i vojni kompleks u Medoševcu kod Niša, mogli bi uskoro dobiti svoje nove vlasnike. Kako je već nekoliko puta prodaja objekata bila neuspela, raspisan je novi oglas, a ovog puta cene su nešto niže. Kako se navodi u oglasu Republičke direkcije za imovinu, za kompleks u Medoševcu postoji mogućnost da se pronađu bombe zaostale od NATO bombardovanja.

- Pretpostavlja se da su tokom NATO bombardovanja zagađeni neeksplodiranim ubojnim sredstvima, da isti nisu ispitani i nisu očišćeni od neeksplodiranih ubojnih sredstava i troškovi ispitivanja i čišćenja padaju na teret kupaca - piše u oglasu.

Ta sumnja postoji i za komplekse u Sremčici i Ostružnici, kao i za "Bukovac" u Petrovaradinu i "Carinu" u Smederevu.

Razgledanje

Rok za podnošenje pismenih ponuda je 30. novembar. Pravo učešća imaju sva fizička i pravna lica koja uplate depozit. Svi objekti su otvoreni za razgledanje 25. i 26. novembra, uz prethodnu najavu. Rok plaćanja kupoprodajne cene je osam dana od dana zljučenja kupoprodajnog ugovora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik