DUTB zaustavio prodaju dionica Cinkarne Celje

Bez autora
Jul 06 2022

DUTB je nakon sjednice Upravnog odbora priopćio da prodaja postojećeg paketa dionica Cinkarne Celje u sadašnjim uvjetima i okolnostima smatra neprikladnom. Stoga su odlučili obustaviti postupak prodaje i zaključiti ga bez odabira ponuditelja.

Nadalje su pojasnili da će se imovina DUTB-a krajem ove godine prenijeti na Slovenski državni holding (SDH), gdje će se formirati zajednička strategija upravljanja ovom investicijom. Tako DUTB neće prodavati dionice Cinkarne Celje u novim postupcima sve dok ih ne prenese na SDH, dodaju.

DUTB je od siječnja bez prava glasa u tvrtki. Istječe zakonski rok u kojem DUTB treba prodati ulaganja koja je stekla prije 2016. Loša banka, sukladno Zakonu o DUTB-u, ostaje bez mogućnosti ostvarivanja prava glasa u ulaganju ako ga ne proda u roku od šest godina.

Dionicama Cinkarne Celje trguje se na Ljubljanskoj burzi, gdje su uvrštene u prvu kotaciju i čine indeks SBI TOP. Njihova zaključna cijena danas je bila 270 eura, što je oko 20 eura iznad vrijednosti u vrijeme ožujske objave javnog natječaja za prikupljanje obvezujućih ponuda.

U Cinkarni Celje državni vlasnici imaju ukupno više od 45 posto udjela. Osim DUTB, dionice tvrtke posjeduju i Modra zavarovalnica (20,17 posto) te njeni Kritni sklad PPS (2,07 posto dionica) i SDH (11,50 posto).

Cinkarna Celje uvrštena je na popis 15 društava za privatizaciju 2013. godine. Konzorcij države i drugih vlasnika prodao je 2014. godine više od 70 posto tvrtke, ali je godinu dana kasnije stopirao proces prodaje. U 2017. manji konzorcij, tada na čelu s DUTB-om, ponovno je krenuo u prodaju oko 25 posto dionica, no prodaja je ponovno propala.

DUTB je još u listopadu 2020. godine prikupljala neobvezujuće ponude za svoj udio u Cinkarni, kako je navela, s ciljem testiranja postoji li interes na tržištu za kupnju manjinskog udjela i po kojoj cijeni. Već tada je navodno interes pokazala austrijska grupacija Treibacher Industrie, a potom je prošle godine DUTB najavio da će udio u celjskom poduzeću ponuditi na tržištu ako za to budu uvjeti.

Cinkarna Celje je u 2021. ostvarila 192,5 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 12 posto više nego prethodne godine, a neto dobit porasla je 75 posto na 33,2 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik