EBRD investirala 516 miliona evra u Srbiji u 2019. godini

Evropska banka za obnovu i razvoj je u 2019. godini u Srbiji investirala rekordnih 516 miliona evra, čime je podigla nivo svoje podrške, posebno privatnom sektoru i zelenoj ekonomiji.

Protekle godine je EBRD potpisala više od 20 novih projekata i registrovala najveći obim ulaganja u zemlji od kada je Srbija postala njena članica 2001. godine.

Plasirala je 226,2 miliona evra komercijalnim bankama za kreditne linije za mala i srednja preduzeća (MSP), koja je, pored toga, direktno finansirala sa pet miliona evra.

Mala i srednje preduzeća su, takođe, imala pristup kreditnim linijama sa podsticajima koje finansira Evropska unija, a 140 ih je dobilo savetodavnu podršku za unapređenje izvoznih kapaciteta, digitalizaciju, marketing, finansijsko upravljanje ili razvoj poslovnih veština.

Pored toga, EBRD je plasirala 40 miliona evra putem komercijalnih banaka za podršku finansiranja hipoteka u skladu sa najboljim poslovnim praksama i standardima.

Evropska banka je obezbedila i finansiranje za sanaciju 40 godina stare deponije u Vinči i za izgradnju nove deponije i postrojenja za proizvodnju energije iz otpada.

Iz direktnih sredstava EBRD je obezbeđeno 72,25 miliona evra, 35 miliona evra od Erste grupe, dok 21 milion evra iz koncesijskog kredita finansira "TajvanICDF".

EBRD je podržala i saobraćajnu infrastrukturu Srbije kreditom od 100 miliona evra preduzeću "Srbija voz" za kupovinu do 18 novih vozova.

U sektoru poljoprivrede, EBRD je Srbiji odobrila kredit od 15 miliona evra za finansiranje obnove i izgradnje infrastrukture za navodnjavanje u Negotinu i Svilajncu.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, jer je uložila više od 5,6 milijardi evra u 255 projekata. Podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu za poboljšanje konkurentnosti privatnog sektora i jačanje povezanosti unutar regiona Zapadnog Balkana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik