EPS u ekologiju ulaže 1,1 milijardu evra

Bez autora
Oct 16 2019

Elektroprivreda Srbije je u prethodne tri godine već investirala 320 miliona evra u ekološke projekte, a u toku su investicije vredne 1,1 milijardi evra koje će se realizovati u nekoliko narednih godina. V. d. direktora EPS, Milorad Grčić, naglašava da je, pored širenja kompanije, cilj EPS i modernizacija postrojenja u cilju maksimalne zaštite životne sredine. Na drugoj stručnoj konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine - prioritet EPS-a" u organizaciji Balkanmagazina, Grčić je rekao da je EPS najveća i najvažnija kompanija u Srbiji, kao i da je električna energija nešto bez čega ne možemo da funkcionišemo.

EPS u ekologiju ulaže 1,1 milijardu evraElektroprivreda Srbije je u prethodne tri godine već investirala 320 miliona evra u ekološke projekte, a u toku su investicije vredne 1,1 milijardi evra koje će se realizovati u nekoliko narednih godina.

V. d. direktora EPS, Milorad Grčić, naglašava da je, pored širenja kompanije, cilj EPS i modernizacija postrojenja u cilju maksimalne zaštite životne sredine.

Na drugoj stručnoj konferenciji "Investicije i zaštita životne sredine - prioritet EPS-a" u organizaciji Balkanmagazina, Grčić je rekao da je EPS najveća i najvažnija kompanija u Srbiji, kao i da je električna energija nešto bez čega ne možemo da funkcionišemo.

Kaže da će potrošnja struje biti sve veća, kao i potražnja za električnom energijom, te da je država, kada je nezavisnija u geopolitičkom smislu, onda i stabilnija.

U TENTU OPSTALI A1 i A2

Podsetio je da su neki imali ideju da se 2022. ugase blokovi A1 i A2, ali da je prihvatio inicijativu inženjera koji rade u TENT i koji su objasnili važnost njihovog opstanka, što je predočeno i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je pružio podršku.

Naglasio je važnost Termoelektrane "NIkola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, za koju navodi da proizvodi nešto više od polovine struje u Srbiji, kao i da se iz termosektora dobija dve trećine električne energije, a preostala trećina iz hidrosektora.

"Neophodno je funkcionisanje, odnosno sam proces proizvodnje prilagoditi današnjici, evropskim i svetskim standardima, a kada to kažem mislim na nivo zaštite životne sredine. Dakle, čovek je najvažniji, bez čoveka je sve uzaludno, sve je nepotrebno", poručio je Grčić.

Bitno je, naglašava, u što većem procentu i što boljom dinamikom zaštititi životnu sredinu.

Srećom je, kaže, prošao period 80-tih i 90-tih godina prošlog veka za koji navodi da je bio vrlo težak za državu i kada su zaposleni u svim ograncima EPS bukvalno pomoću štapa i kanapa uspevali da održe sistem, a došlo je vreme kada je neophodno modernizovati kapacitete i ugraditi sve sisteme za zaštitu životne sredine.

"Posle mnogo muka i godina uspeli smo da pokrenemo započeti zablokirani projekat odsumporavanja TENT A, projekat vredan oko 170 miliona evra", rekao je Grčić.

Naveo je da su već brojni projekti u TENT-u realizovani, poput tretiranja otpadnih voda i ulaganja u elektrofiltere, a da će za nekoliko godina investiranje u TENT omogućiti dodatnih oko 450 megavata instalisanog kapaciteta termosektora.

Grčić je rekao da je TENT A najteži za rad i najkomplikovaniji, jer ima šest blokova, za razliku od TENT B koji ima dva bloka.

"U cilju boljeg funkcionisanja projekta odsumporavanja u narednom periodu glavno nam je da izgradimo dva pristaništa na TENT A i B", rekao je Grčić i naveo da je to skup i zahtevan projekat, vredan oko 55 miliona evra.

Poručio je da EPS ima ozbiljnu budućnst i da će se širiti na susedne države.

"Cilj nam je ne samo širenje, cilj nam je da postanemo maksimalno modernizovani kada je u pitanju zaštita životne sredine", zaključio je Grčić na konfrenciji na kojoj su učestvovali i predstavnici stručne javnosti, insituta i stranih kompanija sa kojima EPS sarađuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik