Fabrika "HPK Draksenić" ide u stečaj

Bez autora
May 21 2020

Fabrika "Hemijske prerade kukuruza Draksenić" podnijela je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad ovim preduzećem zbog nemogućnosti izvršavanja finansijskih obaveza.

Problemi u "HPK Draksenić" kako piše portal Capital počeli su tokom prošle godine kada je radnicima tri mjeseca kasnila plata.

Kulminacija je stigla ovih dana kad je uprava preduzeća predala Okružnom privrednom sudu u Prijedoru zvaničan prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad "HPK Draksenić".

Kao glavne razloge za nefunkcionalnost preduzeća navode nisku otkupnu cijenu šećera na evropskom tržištu, dotrajalost fabrike, odnosno proizvodnog pogona.

Takođe, za krah "HPK Draksenić" uprava navodi da je kriva i epidemija virusa korona, jer im je zaustavila preradu kukuruza za "Studen grupaciju".

Međutim, loše stanje u kojem se nalazi ova fabrika bilo je vidljivo i prije početka vanrednog stanja i krize uzrokovane pandemijom COVID-19, kada su im blokirani svi računi.

Od uprave smo pokušali da dobijemo odgovore šta se desilo sa "HPK Draksenić" i najavljivanom privatizacijom, međutim, na naše pozive se niko nije javio.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS najavljivalo je pomoć u vidu tri tone kukuruza, te vodilo pregovore sa "Studen grupacijom" oko privatizacije ovog preduzeća, ali to se na kraju nije realizovalo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik