Fitch snizio izglede Hrvatske u stabilne

Bez autora
Apr 02 2020

Fitch agencija za procjenu kreditnog rejtinga snizila je jučer poslijepodne izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne uz zadržavanje kreditne ocjene na BBB-.

Kako navodi u obrazloženju, Fitch očekuje pad gospodarstva 5% u ovoj godini uz snažan pad turističkog sektora za 50% zbog snažnih restrikcija putovanja u Europi (uslije pandemije Covid-19). Oporavak gospodarske aktivnosti očekuju u 2021. godini.

Navedena kretanja dovest će do pogoršanja salda na tekućem računu platne bilance i kretanja neto inozemnog duga uz produbljenje proračunskog deficita na 5% BDP-a.

Oporavak gospodarstva u 2021. uz stopu rasta blizu 3% bit će podržan rastom uslužnog sektora i povećanjem izvoza uz oporavak globalne potražnje. Navedeno se zasniva na pretpostavci snažnog oporavka turističkog sektora i održive makro-fiskalne stabilnosti.

Fitch očekuje da će stopa nezaposlenosti skočiti na 9% u 2020. uz blagi rast na 9,5% u 2021. te postupno smanjenje u 2022. godini.

Vezano za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II) u Fitchu predviđaju odgodu ulaska od barem godinu dana, što je utjecalo na povećanje prinosa na hrvatske euroobveznice prema 2%.

Pad cijena hrvatskih euroobveznica potiče sve veće špekulacije kako povećanje prinosa djelomično odražava sve veći strah od stabilnosti kune.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik