Grčka nudi Severnoj Makedoniji da bude suvlasnik gasne elektrane

Bez autora
Oct 19 2020

Makedonska vlada razmatra ponudu Grčke da preko „Elektroprivrede Severne Makedonije" (ESM) postane suvlasnik gasne elektrane snage 800 megavata.

Ta elektrana će se graditi pored terminala za prirodni tečni gas u Aleksandropolisu.

Istovremeno, vlada priprema plan za prelazak zemlje u narednom periodu sa energije uglja na druge izvore, kao što se prirodni gas, vetar i sunce, izjavio je danas premijer Zoran Zaev prilikom obilaska pretovarne stanice u Skoplju za odlaganje starih peći i drugih neekoloških grejnih tela, prenosi portal "Nezavisen.mk".

"Imamo jasnu energetsku strategiju i znamo da doazi momenat kada treba da zatvorimo kombinate koji proizvode na ugalj. Država razmišlja da prihvati jednu vrlo prijateljsku ponudu Grčke, da budemo suvlasnik gasnih terminala u Aleksandropolisu, gde će se graditi gasna centrala od 800 megavata, koja će proizvoditi dva i po puta više energija od energetskog deficita koji imamo kao zemlja", reako je Zaev.

On je objasnio da bi ta ponuda bila realizovana putem direktnih investicija ESM-a.

Portal takođe navodi da će za najviše pet godina u Rudarsko-energetskom kombinatu Bitolj biti isključen jedan blok, a ista sudbina očekuje i preostala dva bloka u narednih 10-15 godina, u zavisnosti od evropske regulative.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik