HPK “Draksenić” u stečaju i ove godine na usluzi ratarima

Bez autora
Sep 26 2021

Ratari iz Kozarske Dubice moći će od idućeg mjeseca da skladište i osuše kukuruz u sušarama Hemijske prerade kukuruza (HPK) “Draksenić” čime će biti obezbijeđen novac za izmirivanje troškova stečaja koji traje već godinu i isplatu plata zaposlenima.

Rekao je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Draksenića” Vojo Pavičić podsjetivši da je u skladištima i sušarama ovog preduzeća lani osušeno 12.000 tona kukuruza, 1.100 tona pšenice i oko 250 tona soje.

- Privodimo kraju sušenje pšenice i soje, a početkom oktobra očekujemo i prve količine kukuruza. Skladište i sušara su spremni. Lani smo te usluge naplaćivali 32 marke po toni, a ove godine vjerovatno će taj iznos biti nešto veći imajući u vidu poskupljenje energenata. Vjerujem da ćemo do polovine naredne sedmice utvrditi tačnu cijenu - rekao je Pavičić.

Ovo preduzeće otišlo je u stečaj u septembru prošle godine, a Pavičić ističe da prema odluci Skupštine povjerilaca stečaj treba da ide u smjeru pronalaska investitora i ponovnog pokretanja proizvodnje.

- U toku je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a to je preduslov da bi bila donesena odluka o prodaji. Uvjeren sam da ćemo to završiti u narednih mjesec dana i da će onda Odbor povjerilaca izaći sa konkretnim podacima u vezi sa prodajom HPK “Draksenić” - rekao je Pavičić.

Dodao je da je nezahvalno izlaziti sada sa bilo kakvom cijenom i naglasio da zainteresovanih za ovo preduzeće ima, ali da će se tek kada bude utvrđena cijena i model prodaje znati da li i koliko ima potencijalnih investitora. Pojašnjava da je moguće da se prodaje “Draksenić” kao pravno lice ili da se prodaje imovina preduzeća.

Pavičić podsjeća da firma duguje oko 15 miliona maraka te da nisu izmireni dugovi ni prema radnicima.

Preduzeće HPK “Draksenić” osnovano je 1981. godine. Osnovna djelatnost firme bila je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. “Draksenić” je doskora bio jedina fabrika na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup. Takođe, firma je sarađivala s brojnim proizvođačima kukuruza sa područja Kozarske Dubice.

 Radnici

U vrijeme pokretanja stečaja u “Drakseniću” je bilo zaposleno oko 140 radnika. Prema riječima stečajnog upravnika Voje Pavičića, trenutno je u preduzeću 25 zaposlenih koji su angažovani da obezbjeđuju imovinu, održavaju mehanizaciju i rade u sušarama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik