Hrvatski telekom investirao 1,9 milijardi kuna

Bez autora
Feb 20 2020

Hrvatski telekom prošle je godine ostvario neto prihod 7,704 milijuna kuna, što je 1,01 posto manje nego li 2018. godine, pokazuju nerevidirani konsolidirani rezultati za 2019. godinu, priopćeno je jučer iz kompanije.

Ostvaren je rast prihoda u područjima mobilnih telekomunikacija, TV-a i sistemskih rješenja. EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova u prošloj godini iznosi 2,908 milijuna kuna te je za 4,1% niža u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, uglavnom zbog povećanih materijalnih i roaming troškova te troškova osoblja.

Zadržana je visoka marža EBITDA-e nakon najmova na razini od 37,7 posto, stoji u priopćenju HT-a.

Hrvatski telekom uložio je 1,9 milijardi kuna u infrastrukturu i razvoj inovativnih usluga, što je za 4,1 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Krajem 2019. uspješno je završen program modernizacije radijske pristupne mreže. Radijska oprema zamijenjena je na 1960 lokacija, a također je zamijenjeno ili modernizirano 1469 krovnih antenskih stupova i tornjeva.

Modernizacija je omogućila dostupnost LTE-a na gotovo svim lokacijama HT-ove mobilne mreže (98 posto), čime je omogućen trostruko veći kapacitet i 75 posto veća propusnost u odnosu na kapacitet mreže prije modernizacije.

HT je uspio zadržati vodeći udio na tržištu mobilne mreže sa stabilnim udjelom od 44,9 posto, stoji u priopćenju. Osim poboljšanja performansi 4G-a, modernizacija je osigurala preduvjete za uspješno uvođenje 5G mreže.

HT je uspostavio probnu 5G mrežu koja je integrirana u proizvodno mrežno okruženje. U 2019. implementirano 19 baznih postaja, od čega 9 u četvrtom kvartalu, uključujući izgradnju za potrebe hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

U 2019. HT je na Zagrebačkoj burzi steklo 453.318 dionica društva, što predstavlja 0.6 posto izdanog temeljnog kapitala. HT ukupno drži 453.318 dionica društva. Za ovo stjecanje vlastitih dionica u 2019. HT je isplatio protuvrijednost od 73 milijuna kuna.

Hrvatski telekom će objaviti prijedlog dividende 12. ožujka i to s revidiranim godišnjim rezultatima.


– Uložili smo dosad najviši iznos kapitalnih ulaganja u posljednjih deset godina. Ulaganje u mobilnu mrežu omogućilo nam je da trostruko povećamo kapacitet mreže i povećamo brzinu za korisnike za 75 posto u odnosu na status prije modernizacije. Omogućili smo dostupnost usluga 4G mobilne mreže na cijelom području Hrvatske, te smo tako stvorili infrastrukturne preduvjete za ruralni razvoj, kao i omogućili dostatan kapacitet tijekom turističke sezone. Osim toga, nova modernizirana oprema je spremna za 5G mrežu – komentirao je jučer nerevidirane poslovne rezultate Kostas Nebis, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik